Гарет Саутгейт стана едва третият треньор, който достигна до границата от 50 победи на кормилото на националния отбор на Англия по футбол. 

Островитяните снощи спечелиха срещу континенталния първенец Италия с 2:1 на старта на квалификациите в група "С" за Евро 2024 в Неапол и постигнаха първи успех като гост на Скуадрата като гост от над 60 години.

Хари Кейн реализира рекордния с националния екип 54-и гол, а албионците взеха частичен реванш за загубата си от "Адзурите" с дузпи на финала на последното първенство на Стария континент.

Англия постигна успех на италианска земя за първи път от 1961 година, както и първи от 1977 година. Гостите поведоха с 2:0 до почивката, но в началото на второто полувреме Матео Ретеги намали, а до края италианците доминираха, но островитяните удържаха, въпреки че довършиха мача с 10 души заради червения картон на Люк Шоу десетина минути преди края.    
 
"Показахме две страни, без съмнение. Имахме страхотен контрол през първата част и трябваше да решим всичко. Можеше да водим с 3:0 на почивката. Но ако започнеш едно полувреме, както ние второто, със сигурност ще страдаш. Направихме грешки, допуснахме лек гол. След това емоцията на цялата среща се промени и стана доста трудно", каза Саутгейт, цитиран от БТА.

"Но хубавото е, че играчите показаха характер в тежките моменти и удържаха. С оглед на срещите ни срещу Италия в исторически план, тази победа е страхотен резултат. Но в същото време предпочитам да виждам играта ни от първото полувреме, а не от второто", добави той.