Шампионът от последните три години в Белгия – ФК Брюж е принуден да облекчи финансовата си рамка и ще се раздели с шестима от футболистите си, пишат днес вестниците "Het Belang van Limburg" и "Het Nieuwsblad". Въпросните футболисти са включени в трансферната листа, агентите им са информирани да им търсят отбори.

Причината от една страна е влизането в рамките на финансовия феърплей, наложен от УЕФА, а от друга – освобождаване на няколко сериозни заплати. Решението е било взето, след като стана ясно, че синьо-черните няма да играят в Шампионската лига през лятото, а в Лигата на Конференциите, където приходите са много по-скромни.

За продажба са обявени Андреас Сков Олсен, Таджон Бюканън и Ноа Ланг. Всички тези играчи основно трябва да носят пари и липсата на пари от Шампионската лига ще бъде компенсирана донякъде с тези трансфери. Обща сума от 50 милиона за триото би трябвало да е постижима.

Трансферът също така изглежда най-доброто решение за шотландския защитник Джак Хендри, който в момента е под наем в италианския Кремонезе. Белгийците се надяват, че ако не настоящият му отбор, то други са го забелязали в калчото и ще извадят пари. Другите двама са Дедрик Боята и Камал Сова. Всеки от тях има солидна цена и/или солидна заплата, от която клубът иска да се отърве. Хендри например получава 4,5 милиона евро. С Kaмал Сова парите са дори двойни почти, след като дойде от Лестър. Статистиката му обаче е далече от желаната.

Собственикът на клуба Барт Ферхаеге е един от най-богатите хора в Белгия, но това не означава, че той е готов да търпи загуби. "Няма да изненадам никой, ако кажа, че футболът е бизнес. И ние следваме неговите правила. Затова бяхме и в Шампионската лига – за да печелим пари. За съжаление през новата кeмпания няма как да затвърдим тази тенденция. Налагат се принудителни решения".

ФК Брюж успя да влезе в плейофа за титлата, но като последен, 4-и отбор и там ще завърши предвид сериозното изоставане в точките от 3-ия Унион Сен Жилоаз. Все още няма назначен и постоянен треньор, а мачовете води наставникът на вратарите Рик Де Мил. Кампанията мина под разочароващите опити с клубната легенда Карл Хуфкенс и с бившия футболист на Челси, Тотнъм, Уест Хям и Фулъм – Скот Паркър.