Бизнесменът Роман Абрамович настоява средствата от продажбата на английския футболен клуб Челси, който той притежаваше преди, да отидат както за украинци, така и за руснаци, пострадали от военни действия, съобщи вестник "Мейл он Съндей", позовавайки се на свои източници.

Изданието отбелязва, че властите на Великобритания и в Европейския съюз едва ли ще се съгласят на подобни условия. В същото време, прехвърлянето на средства от продажбата на Челси в Украйна, очевидно, е невъзможно без съответното разрешение от Абрамович, който беше в списъка на санкционираните лица на Обединеното кралство на 10 март 2022 година във връзка със събитията в Украйна, след което активите му в страната бяха замразени.

На 24 май миналата година бордът на английската Висша лига одобри продажбата на Челси на консорциум на американския бизнесмен Тод Бьоли. Групата американски предприемачи предложиха 4,25 милиарда британски лири за клуба. От тях 2,5 милиарда трябваше да бъдат платени за самия клуб, други 1,75 милиарда да бъдат инвестирани в развитието му.