Франция постигна четвъртата си поредна победа в Група В на европейските квалификации, след като надигра наглед трудно с 1:0 у дома Гърция. Единственото попадение беше дело на Килиан Мбапе от повторена дузпа в 55-та минута. Това беше гол номер 54 за Мбапе през сезона (за ПСЖ и Франция), с което подобри върховото постижение на Жюст Фонтен (53) от сезон 1957/1958. Следват Филип Гонде (51) през 1965/1966 и Карим Бензема (50) 2021/2022.

Двубоят ще бъде запомнен и с няколко груби прояви на Костас Мавропанос, който първо направи дузпа след опит “да откъсне" главата на Антоан Гризман, а след това беше изгонен за нарушение срещу откъсващия се сам срещу вратаря Рандал Коло Муани.

В крайна сметка Франция постигна очаквана победа и с пълен актив от 12 точки води убедително в Група В. Гърция е втори с 9 точки от 3 мача, пред Ирландия (3 мача) и Нидерландия (2 мача) с по 3 точки и Гибралтар с 0.

Срещата започна с претенции за дузпа от домакините. Във 2-рата минута Килиан Мбапе се строполи в наказателното поле след съприкосновение с противников играч, но съдията Матеу Лаос въобще не се трогна и даде знак играта да продължи.

В 7-ата минута реферът остана безмълвен при втора спорна ситуация в наказателното поле на гърците. Този път Мавропанос игра с ръка пред голлинията, но и този път Лаос реши, че няма да посочи бялата точка. Мбапе и Коло Муани обаче нямаха късмет, а в 41-та минута ново падане на Мбапе в наказателното поле бе подминато бързо от рефера. Най-доброто положение за Франция бе в 44-та минута, когато Коман намери с прекрасно центриране отляво на далечната греда Кунде. Защитникът засече топката от въздуха, но Влаходимос отрази.

В началото на второто полувреме Франция все пак получи дузпа след безумно нарушение на Мавропанос. Защитникът влезе с нещо като “еленски скок” в главата на Гризман и реферът посочи бялата точка. Имаше вариант гръцкият бранител да бъде изгонен с директен червен картон, но Лаос не промени решението си за само жълт. Килиан Мбапе обаче пропусна от бялата точка, след като Влаходимос отрази. Намеси се все пак ВАР и стана, че преди удара на Мбапе защитници на Гърция са влезли в наказателното поле. Така нападателят изпълни отново дузпа и този път я забоде под гредата - 1:0 за Франция. Това беше 54-ти гол на Мбапе за сезона и 40-ти за Франция.

Най-доброто положение за гостите бе в 65-та минута, когато Манталос стреля от далечно разстояние, но Менян внимаваше и отрази. В 69-та минута Гърция остана с човек по-малко, след като грешникът Мавропанос все пак беше изгонен. Защитникът изблъска откъсналия се сам срещу вратаря Коло Муани. Матеу Лаос беше категоричен и прати под душовете Мавропанос.

При последвалото изпълнение на Гризман от свободния удар топката мина на сантиметри от горната греда. В заключителните минути на срещата Мбапе и резервата Усман Дембеле пропуснаха да решат мача. При мълниеносна контраатака Дембеле изведе Мбапе сам срещу вратаря. Нападателят на ПСЖ реши да подаде на празна врата на Дембеле, но подаването му беше по-дълго и крилото на Барселона не стигна до топката.

В 12-минутното продължение Мбапе не успя да преодолее Влаходимос с удар от малък ъгъл, а в заключителните секунди при ситуация четирима нападатели срещу един гръцки защитник "петлите" не взеха правилните решения и не успяха да вкарат втори гол.

Франция - Гърция 1:0
1:0 Килиан Мбапе 55’

Франция: Менян, Кунде, Конате, Упамекано, Ернандес, Чуамени, Камавинга, Гризман (86 - Нкунку), Коман (77 - Дембеле), Мбапе, Коло Муани (86 - Жиру)

Гърция: Влаходимос, Цимикас, Хаджидиакос, Мавропанос, Бълдок, Курбелис, Сиопис (66 - Футнас), Бакасетас (71 - Рецос), Манталос, Масурас (71 - Калиеракис), Якумакис (66 - Павлидис)