Бившият футболист и настоящ телевизионен коментатор Гари Линекер запази позицията си на най-добре платен водещ, работещ за британската ББС, с възнаграждение от повече от 1.35 милиона паунда през финансовата 2022/2023 година, според годишния отчет на телевизията, публикуван във вторник.

Медийната корпорация, която се финансира от лицензионна такса, плащана от всяко британско домакинство, гледащо телевизия, трябва да публикува заплатите на ръководителите и водещите си.

Линекер, бивш капитан на националния отбор на Англия по футбол, бе свален от ефир през март заради критики към имиграционната политика на правителството в социалната мрежа Туитър. Малко по-късно той бе върнат след последвалата остра публична реакция и почти бунт на останалите служители.

Конфликтът повдигна въпроси относно възможността на 100-годишната ББС да балансира с правото на свободно изразяване в ерата на социалните медии.

ББС бе разтърсена от нов скандал в последните дни, след като вестник "Сън" разкри, че един от водещите е платил на млад човек за неприлични снимки в продължение на три години, като началото е било в момент, когато човекът е бил 17-годишен.

Полицията все още не е започна разследване. Адвокат, който работи от името на младия човек, е заявил в писмо до телевизията, че обвиненията са "глупости".

Медията отстрани водещия, чието име не се назовава. В годишния си доклад, ББС обяви, че приходите от лицензионната такса възлизат на 3.74 милиарда паунда, което е спад от 3.8 милиарда година по-рано, отразявайки спад в боя на хората, който плащат таксата.

Общите приходи, които включват и търговски приходи и безвъзмезни средства, възлизат на 5.72 милиарда паунда, което е повече от 5.33 милиарда паунда от миналата година.

Най-високо платеният радио водещ и втори най-добре платен като цяло е Зоуи Бол, водеща на сутрешното шоу на "Радио 2" със заплата в рамките на 980 000 - 984 999 паунда.