Европейският шампион Италия се издъни при дебюта на новия си селекционер Лучано Спалети, след като завърши 1:1 при гостуването си на Северна Македония в среща от Група „C“ на квалификациите на Евро 2024. Така северномакедонците отново влязоха в ролята на черна котка за „адзурите“, след като ги спряха за участие на Мондиала в Катар.

Двубоят на стадион „Тоше Проески“ в Скопие протече изключително двуостро. Чиро Имобиле изведе италианците напред в 47-ата минута. Усилията на домакините се увенчаха с успех в 81-ата минута, когато капитанът Енис Барди заби 15-ия си гол за родината си след страхотен удар от пряк свободен удар и донесе равенството.

Така Италия продължава с изключително колебливото си представяне в квалификационния цикъл за шампионата в Германия. „Адзурите“ са трети в  групата с актив от 4 точки, събран от 3 мача. Северна Македония е четвърта със същия актив, но от 4 срещи и по-лоша голова разлика. Следващият мач на адзурите, който е домакинство на Украйна на 12 септември, ще бъде ключов в битката за втората позиция. При провал Италия ще е изпадне в ситуация, при която ще е пред угрозата да не се класира за Евро 2024.

Срещата в Скопие започна с единоборства на терана. Едва в  15-а минута Италия създаде първата по-сериозна ситуация в мача, след като Джанлука Манчини бе намерен в наказателното поле след корнер, а централният защитник стреля с глава, но опитът му премина встрани от лявата греда на домакините. Само четири минути по-късно Северна Македония организира страхотна контраатака, а Алиоски се възползва от грешката на Политано, като напредна с топка в крака и центрира към Миовски, но нападателят от чиста позиция не съумя да уцели целта.

Малко след това Сандро Тонали бе изведен сам срещу вратаря, а полузащитникът шутира в близкия ъгъл, но топката се отби от десния страничен стълб на Димитриевски. Късмет за Северна Македония! Елиф Елмас напредна добре с топка в крака и опита удар от разстояние, но Донарума внимаваше и успя да улови.

Още във втората минута на второто полувреме Николо Барела стреля прекрасно, но топката му се отби от напречната греда, а при добавката Чиро Имобиле бе най-съобразителен и успя с глава да се разпише на опразнената врата - 1:0 за Италия.

В 67-а минута Северна Македония отново имаше чудесна възможност, а Елмас пак бе замесен, като не се поколеба да стреля от границата на наказателното поле, като опитът му премина на сантиметри от левия страничен стълб на Донарума.

В 81-а минута Енис Барди застана зад топката и изпълни пряк свободен удар, като бе безпощаден, отправяйки страхотен изстрел, а Донарума не успя да реагира - 1:1.

До края италианците не успяха да притиснат сериозно съперника си и да стигнат до скъпоценна победа при дебюта на новия си селекционер Лучано Спалети.

Северна Македония – Италия 1:1

Голмайстори: 0:1 Чиро Имобиле (47), 1:1 – Енис Барди (81)

Северна Македония:  Димитриевски, Йован Манев, Муслиу, Зайков, Алиоски, Ашковски,  Барди, Елези, Атанасов, Елмас, Миовски

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Манчини, Бастони, Димарко, Кристанте, Тонали, Политано,  Имобиле,  Дзакани