Четирикратният европейски шампион Аякс разследва трансфера си от последния ден на трансферния прозорец, когато от Щутгарт в клуба дойде хърватският национал Борна Соса, а причината е конфликт на интереси на неговия спортен директор Свен Мислинтат.

Невероятната новина идва от Нидерландия и беше публикувана от местния вестник "NOS Sport". Борна Соса дойде срещу осем милиона евро, но проблемът е, че Мислинтат преговаря с мениджъра на играча, който се оказа акционер в частната фирма на спортния директор на "копиеносците" - Matchmetrics GmbH.

Тази компания има платформа за разузнаване на футболисти въз основа на статистически показатели, а Мислинтат е най-големият акционер в компанията с 35 процента от акциите. Артур Бек и Керим Церит получиха три процента от акциите тази година чрез своята мениджърска агенция "AKA Global“ за инвестиция на стойност 161 000 евро. Проблемът е, че Мислинтат преговаряше с Бек и по този начин наруши Устава на клуба, пише "Труд".

Според устава спортният директор не може да решава въпроси, свързани с клуба, ако има конфликт на интереси. Аякс посочи, че спортният директор оказва максимално съдействие, че той е обяснил подробно как управляващото дружество е станало акционер в неговата компания, а Аякс все пак ще трябва да определи дали има щети от трансфера, ако спортният директор е използвал Аякс за лична изгода.

Нидерландската федерация засега не разкрива дали също ще разследва случая.