Бумът на разходите за футбол в Саудитска Арабия може да я е превърнал в един от най-големите трансферни пазари в света, но относително ниската посещаемост и минималните приходи от медийни права илюстрират мащаба на предизвикателството, пред което е изправена местната лига.

Саудитската професионална футболна лига досега е имала средно 8500 зрители на мач този сезон. Въпреки че това е 24% увеличение от миналата година, то е по-ниско от средното за Wrexham AFC на актьора Раян Рейнолдс, който доскоро се състезаваше в петото ниво на британския футбол. Мачовете във Висшата лига на Англия и Бундеслигата са гледани средно от около 40 000 фенове.

Последният сезон продължава до май 2024 г. и ще включва повече игри с участието на клубове, подкрепени от Фонда за публични инвестиции (PIF), което може да помогне за увеличаване на посещаемостта. Все пак това е скромна възвръщаемост за отборите в кралството, които похарчиха 875 милиона долара за привличане на чуждестранни играчи от 1 юни до 1 септември.

Бразилската звезда Неймар и носителят на Златната топка Карим Бензема се преместиха в Саудитска Арабия тази година за големи парични договори, следвайки португалската икона Кристиано Роналдо, който подписа в края на 2022 г.

Тези привличания помогнаха на саудитската лига да осигури сделки за излъчване на мачове в повече от 130 територии, донасяйки четири пъти повече от общите приходи от миналия сезон от около 710 000 долара. Това все още е малка част от приходите от 4 милиарда долара от права за излъчване през сезон 2022/23 на английската Висша лига.

„Това не са огромни приходи за финансиране на всички дейности, които имаме, но със сигурност е значително движение“, каза главният оперативен директор на Saudi Pro League Карло Нохра в интервю за Bloomberg миналия месец. Растежът на SPL е дългосрочен процес и няма определен график за това кога иска да излезе на рентабилност, каза той тогава.

Мачовете през последния сезон, включващи четирите големи клуба, подкрепени от саудитския суверенен фонд, съставляват 90% от общата посещаемост. Ал Ахли - новак в лигата - досега представляваше една пета от посещаемостта.

Сблъсъкът между Ал Хилал и Ал Итихад беше претъпкан, но се проведе на място с капацитет от 20 000 души. По-голямата зала с 60 000 места в Джеда се модернизира за Световното клубно първенство по футбол през декември, което може да е повлияло на посещаемостта и на общия брой.

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който управлява активи на стойност близо 800 милиарда долара, има мажоритарен дял в четири от най-големите клубове, включително Ал Хилал, Ал Итихад, Ал Ахли и Ал Наср. Местната лига има за цел да учетвори годишните приходи до 480 милиона долара до 2030 г.

Материал на Bloomberg TV Bulgaria 

Снимка: БГНЕС