Нидерландия посреща Франция в дербито на върха в група "В" от квалификациите за Евро 2024. Двубоят на стадион „Йохан Кройф Арена“ в Амстердам е днес от 21:45 часа.

„Петлите“ са без грешка до момента и на практика са се класирали за първенството в Германия. Те са на първо място с 15 точки от пет мача. Момчетата на Дидие Дешан не са допуснали гол в своята врата. В същото време Килиан Мбапе и компания са реализирали 11 попадения.

Франция все пак не е непобедима. Тимът допусна загуба в последния си мач - 1:2 от Германия в контрола, играна в Дортмунд. Немците се наложиха след голове на Томас Мюлер и Лирой Сане. За французите точен беше Антоан Гризман в края на мача от дузпа. „Петлите“ стигнаха до повече голови положения пред вратата на своя опонент, но не успяха да ги реализират.

„Лалетата“ заемат второто място и ще се опитат да спрат перфектната серия на Франция. Те имат актив от девет точки, събрани след изиграването на четири срещи. Хората на Роналд Куман са вкарали осем гола и са допуснали пет в своята врата.

В последните си пет срещи, нидерландците са записали три победи и две поражения. Последната среща, в която Нидерландия взе участие беше срещу Ирландия. В Дъблин Върджил Ван Дайк и компания се поздравиха с успеха - 2:1. За “лалетата“ точни бяха Коди Гакпо и Воут Вегхорст. За Ирландия голът беше дело на Адам Ида. Според статистиката този двубой е бил изключително равностоен. Ирландците имат 51% притежание на коженото кълбо. Те са създали десет положения за отбелязване на гол, докато Нидерландия има девет на своята сметка.

Франция има значително предимство в мачовете им в последно време. Те са спечелили четири от последните пет срещи. Нидерландия има една победа в този период. „Петлите“ имат на сметката си 11 гола в тези мачове, докато „лалетата“ са вкарали едва три попадения.

Последната среща между двата тима беше на 24 март тази година. Тогава Франция се наложи с 4:0 в Париж. Головете за домакините бяха дело на Антоан Гризман, Дайо Упамекано и Килиан Мбапе, който се разписа на два пъти.

Пълна програма за мачовете в петък:

Група "В"

21:45 Нидерландия - Франция, Ейре - Гърция

Група "F"

19:00, Естония - Азербайджан

21:45, Австрия - Белгия

Група "J"

21:45, Лихтенщайн - Босна и Херцеговина, Португалия - Словакия, Исландия - Люксембург. /БГНЕС