Франция тресна с 2:1 Нидерландия насред „Йохан Кройф Арена“ в Амстердам и на практика се класира за Евро 2024. Селекцията на Дидие Дешан срази за втори път „лалетата“ след разгрома с 4:0 у дома и след 6 поредни победи в Група „ В“ си гарантира участие на шампионата в Германия догодина.

В герой за „петлите“ се превърна най-голямата им звезда Килиан Мбапе. Той заби и двете попадения. Килиан първо откри резултата още в 7-ата минута, а след това удвои в 53-ата минута със страхотен гол. Дебютантът за Нидерландия Куилинджи Хартман заби първия си гол за „лалетата“ за 1:2, връщайки надеждите на домакините в 84-ата минута.

Като цяло гостите стояха по-добре на терена през по-голямата част двубоя. Мбапе се размина с хеттрик, след като малко преди края на срещата разтресе гредата. Нидерландците на свой ред създадоха доста главоболия на Майк Менян, но не успяха да се докопат поне до точката.

С този успех Франция събра актив от 18 точки след 6 победи от 6 мача в групата. Хората на Дешан са първи в класирането и на практика си подпечетаха визите за Германия. Нидерландия пък се превърна в първият отбор, който вкара гол на франзуците, чиято голова разлика е 13:1. „Лалетата“ са на третата позиция с 9 пункта.

На 16 октомври Нидерландия ще гостува на Гърция в мач на живот и смърт за второто място, което осигурява класиране за Европейското първенство.

Двубоят започна перфектно за Франция, която откри резултата още в 7-ата минута. Жонатан Клаус отдясно центрира в малкия пеналт, където Килиан Мбапе засече от воле и матира Вербруген - 0:1.

След шокиращия старт  на мача домакините се поокопитиха. В 26-ата минута те стигнаха до първата си по-добра възможност. Тижани Райндерс и Дензъл Дъмфрис комбинираха отдясно, след което вторият пусна към Ферман, който обаче би над вратата на Менян. Последва добра акция на Хави Симонс, но той бе блокиран.

В 37-ата минута Симонс шутира от около 20 метра и едва не изравни. Менян все пак изби шута на футболиста на РБ Лайпциг. Точно преди почивката  Куилинджи Хартман също пробва рефлекса на вратаря на Милан.

След антракта Килиан Мбапе на практика предреши крайния изход от битката в Амстердам. В 53-ата минута той удвои. Килиан порази вратата на домакините със страхотен шут от дъгата на пеналта, след като се освободи отляво – 0:2.

Секунди по-късно влезлият като резерва Дониел Мален прати топката в мрежата на гостите. ВАР обаче отмени попадението след преразглеждане на ситуацията. Оказа се, че Нейтън Аке е бил в засада.

В последния четвърт час на двубоя хората на Роналд Куман се хвърлиха здраво и заслужено се върнаха в мача. Дебютантът от Фейенорд Куилинджи Хартман съживи надеждите на нидерландците в 84-ата минута. Той комбинира с Бергвайн отляво и залъга Менян, пращайки топката в близкия му ъгъл - 1:2.

Световният вицешампион отговори бързо на предизвикателството. В 87-ата минута Мбапе се размина на косъм с хеттрик. Той шутира от дъгата на пеналта, но тресна напречната греда.

Последва голям пропуск на Бергвайн за домакините. В заключителните минути избраниците на Роналд Куман опитаха да се докопат до точката, но не успяха, а Франция подпечата визата си за Евро 2024.

Нидерландия – Франция 1:2

Голмайстори: 0:2 - Килиан Мбапе (7 и 53), 1:2 – Куилинджи Хартман (84)

Нидерландия: Вербруген; Геертрюда, Ван Дайк, Аке, Дъмфрис, Ферман, Де Роон, Хартман, Райндерс, Симонс, Вегхорст

Франция: Менян, Клос, Конате, Л.Ернандес, Т. Ернандес, Чуамени, Рабио, Коман, Гризман, Мбапе, Коло Муани