Кой казва, че компютърните игри са безсмислено губене на време?! Това отдавна вече е отживяло мислене, защото по света има официални турнири с милиони зрители, което води и до страхотни печалби на най-добрите играчи. Що се отнася до футбола, дори има две заглавия, които съвсем не отговарят изцяло на максимата, че са загуба на време. Едната наскоро се прекръсти от FIFA на EA FC, а другата е Football Manager. И все пак, ако първата е по-скоро за забавление, втората отдавна е намерила своето място в професионалните среди и то на най-високо ниво. Най-новото ѝ приложение идва в скромната африканска футболна нация Гвинея-Бисау.

Джак Колс едва ли е име, което е добре познато дори на най-заклетите познавачи. Именно той обаче е сред революционерите в скаутската професия, защото е постигнал невиждани резултати, където и да се озове. Кариерата му стартира в Лестър Сити, където отговаря за анализа на потенциалните трансфери, а след това оглавява анализаторския отдел в Ковънтри Сити. И в двата случая един от най-силните инструменти в работата му е именно Football Manager.

Веднъж, докато се рови из играта, му хрумва идеята да провери коя държава не използва максимално своя ресурс от футболисти с двойно гражданство по света, научихме от The Guardian. Анализът му го извежда до Гвинея-Бисау. Бившата португалска република е с население малко над 2 млн. души, но живелите ѝ умело са се възползвали от все по-свободното придвижване из Земята, за да се установят в различни точки по света. Една немалка част от тях се озовават точно в Португалия, а и в Испания и Франция.

Колс вижда, че има доста млади момчета, които играят футбол на сравнително добро ниво, но без шансове за повиквателна в споменатите футболни колоси. Двойното им гражданство в колаборация с регламентите на ФИФА отваря една врата, през която предстои да минат голяма част от бъдещите национални герои в спорта за Гвинея-Бисау.

Той се свързва с президента на местната футболна федерация - Мануел Иренио Лопес Нашименто. Тамошният Боби Михайлов, ако щете. Двамата влизат в контакт през професионалната социална платформа LinkedIn, но очаквано британецът среща известна мнителност, защото предлага услугите си безвъзмездно. Двамата все пак обменят опит и това се очаква да доведе до много сериозно израстване на местния футбол в следващите години.

Както споменахме по-горе, ФИФА позволява на футболисти под 21-годишна възраст с до 3 официално изиграни мача за дадена страна да сменят националния си отбор. Разбира се, тези 3 мача не бива да са били част от големите шампионати, като Световно първенство, Европейско първенство, Купа на африканските нации и т. н.

Гвинея-Бисау се радва и към момента на добро израстване, защото вече натрупа няколко поредни участия в континенталните надпревари на Африка. Току виж видим страната на първото си участие на Мондиал в историята още на турнира в Канада, САЩ и Мексико.