„Златната топка“ - трофей, който отличава всяка година най-добрия между най-добрите. Това е награда, към която младите се обръщат назад в миналото, за да почерпят вдъхновение, защото е връчвана на хората, оставили най-дълбоки следи в историята на футбола. Снощи в Париж Лионел Меси получи осмата си награда за своята 18-годишна кариера. Но наистина ли я заслужаваше след представянето си в изминалите 12 месеца? Верните фенове на аржентинеца биха били категорични, че няма по-заслужил от него, но истината е, че този му успех вече пропадна до нивото на филмовите „Оскари“. Или с други думи - наградата вече не се дава по заслуги, а вече е просто един политически инструмент в ръцете на богатите.

Ще се опитаме да резюмираме представянето на Меси в периода 1 август 2022 г. - 31 юли 2023 г. Това е официалният диапазон, който се взема предвид от France Football при гласуването.

В началото аржентинецът все още бе част от френския ПСЖ. В Шампионската лига с отбора той вкара 4 гола и даде още толкова асистенции. Всички те обаче бяха в груповата фаза срещу Макаби Хайфа, Бенфика и Ювентус. „Парижани“ след това отпаднаха от Байерн Мюнхен на 1/8-финалите без дори да отбележат гол на германския тим.

Във френската Лига 1 Лионел Меси започна да дава индикации за контузии, но въпреки няколкото пропуснати срещи, той успя да вкара 16 гола и да добави 16 асистенции. Някои от най-силните му мачове бяха срещу Клермон, Аячо, Троа, Марсилия и Ница. В крайна сметка имаше много сериозна роля в спечелената титла, но въпреки това Килиан Мбапе блесна по-ярко със своите 29 гола и 6 асистенции.

ПСЖ отпадна рано за Купата на Франция, като на 1/16-финалите Олимпик Лион се наложи с 2:1, а това бе и първото участие на Лионел Меси в турнира за сезона.

Обръщаме поглед към най-големия успех на 36-годишната суперзвезда - Световната купа. Несъмнено той бе в основата на удивителния успех в Катар през миналия декември, защото пропусна да се разпише единствено в мача срещу Полша в групите. Общо той вкара 7 попадения и даде 3 асистенции, за да изведе родината си до втори успех в надпреварата в историята. Дори във финала срещу Франция вкара 2 от головете. И все пак Мбапе пак се прояви с хеттрика си в най-важния мач за изминалите четири години.

През лятото Лионел Меси реши да не подновява контракта си с ПСЖ и премина в американския Интер Маями, напук на заформилата се тенденция всички да се ориентират към Саудитска арабия. Тамошното му представяне обаче не би следвало да има почти никакво значение за оценката в надпреварата за „Златната топка“, защото не записа нито един мач преди 31 юли 2023 г.

В резюме 8-кратният носител на наградата за „Най-добър футболист на планетата“ спечели Световната купа, Суперкупата на Франция и титлата от Лига 1. Той допринесе с 28 гола и 23 асистенции във всички турнири.

Изключително важно е да отбележим, че статистиката не може и не бива да е единственият фактор, който да определя заслугите на даден футболист в надпреварата за „Златната топка“. В противен случай щяхме да имаме претенденти от ранга на Йержи Дудек, Виктор Валдес, Филипо Индзаги и Оле Гунар Солскяер. С цялото ни уважение към тях, разбира се. „Златната топка“ на първо място трябва да оценява индивидуалните качества в отборната игра и най-вече в трудните и важни моменти.

Лионел Меси доказа многократно в славната си кариера, че съчетава всичко необходимо, за да може да гледаме на него, като на най-великия в цялата историята на футбола. Но, заслужава ли наистина цели 8 награди „Златна топка“? Категорично - не!

Ерлинг Холанд може и да не взе участие на Световното първенство с Норвегия, но на клубно ниво спечели требъл с екипа на Манчестър Сити и категорично се отличи в компанията на феноменални играчи от ранга на Кевин Де Бройне, Рубен Диаш и Бернардо Силва. „Киборга“ вкара 52 гола в 53 мача и добави 9 асистенции от позицията си на класически таран. Видяхме го да бележи 5 гола във вратата на РБ Лайпциг в Шампионската лига, наниза хеттрик във вратите на Кристъл Палас, Нотингам Форест, Манчестър Юнайтед и Уувърхамптън във Висшата лига и добави още един срещу Бърнли за ФА Къп. Той бе човекът, който преобърна английското първенство с главата надолу, хвърляйки сянка върху великани от ранга на Тиери Анри, Алан Шиърър, Мохамед Салах, Кристияно Роналдо и всички останали велики голмайстори в историята на шампионата. Дори с екипа на Норвегия вкара 12 гола в 11 мача, макар и в квалификациите за Европейското и в Лигата на нациите.

Ерлинг Холанд се нарежда до Андрес Иниеста, Франк Рибери, Уесли Снайдер и Роберт Левандовски, за да съставят групата на едни от най-несправедливо ощетените играчи в историята на „Златната топка“.

За финал ще си позволим да цитираме Хосеп Гуардиола, който на няколко пъти вече казва, че „Златната топка“ трябва да се раздели на две - една за Меси и една за останалите в надпреварата“. Ние бихме го перифразирали, като заявим, че „Златната топка“ трябва да има категория за „Цялостно творчество“ и за „Най-добър сезон“. Иначе се опорочава имиджа на наистина най-великия футболист в историята - Лионел Меси.