Бившият мениджър на английските Брайтън и Челси Греъм Потър е пред завръщане в треньорската професия, след като се оказа кандидат номер 1 за поста национален селекционер на Швеция, съобщава "Дейли Мейл". От Шведския футболен съюз (SvFF) потвърдиха пред изданието, че Потър е сред претендентите за поста, който през ноември ще бъде овакантен от Яне Андерсон.

Андерсон обяви напускането след като не успя да класира Швеция на финалите на Европейското първенство догодина в Германия, а в момента местната централа проучва различни кандидати. Шведите приключиха с надеждите през октомври, когато Австрия спечели мача си като гост на Азербайджан. Двубоят Белгия – Швеция не завърши заради атентат в Брюксел, отнел живота на двама запалянковци от скандинавската страна, но УЕФА утвърди получения на полувремето резултат 1:1 за краен, тъй като нямаше отношение към класирането.

Андерсон ще води Швеция и в последните два мача, но просто за да изпълни договора си до край. Мислите в централата в Стокхолм вече са за нов треньор, а генералният секретар Андреас Молерберг потвърди: "Да, можем да го потвърдим. Неговото име също е част от списъка с кандидатите. Предстоят няколко филтъра на желаещите, за да видим кой е най-подходящ за тази работа. Вероятно трябва да сте мотивиран в желанието си да бъдете треньор на националния отбор, особено като се има предвид, че това е различно от клубния футбол. И като нищо трябва да сте готов с някои специфични неща", каза още Молерберг.

Но 48-годишният Потър не е нов за шведския футбол, тъй като изведе скромния местен тим Йостерсундс до три промоции в рамките на пет години. Градът, който е популярен с провеждането на Световни купи по биатлон и ски-бягане, се прочу и във футбола със спечелена купа на страната през 2017-а година. След това пък имаха незабравима кампания в Лига Европа. След успеха в Йостерсунд, той се премести в Суонси. Френският клуб Лион направи предложение към Потър миналия месец, но той отказа потенциалното преместване в Лига 1 . При това този развой французите взеха Фабио Гросо.

Шведският вестник "Aфтонбладет" съобщи, че мениджърът на Елфсборг Джими Телин е сред другите кандидати, сочени за поста в националния отбор. Йенс Густафсон, мениджърът на полския Погон Шчечин, и старши треньорите на Юргарден Ким Бергстранд и Томас Лагерлоф също се смятат за кандидати.