Потенциалното домакинство на Световно първенство от страна на Саудитска Арабия връща футбола в "тъмни време", според хуманитарната организация Human Rights Watch.

Ръководството на Международната футболна централа (ФИФА) потвърди във вторник, че Саудитска Арабия е представила единствената кандидатура за домакинство на Мондиал 2034 в периода за заявки, продължил по-малко от месец и с разрешение за интерес само от федерации от Азия и Океания.

Домакинството все още трябва да бъде потвърдено и официализирано, вероятно на Конгреса на ФИФА в края на следващата година, но това изглежда само формалност.

В изявление до PA news agency, директорът на глобалните инициативи на Human Rights Watch Минки Уордън коментира: "ФИФА дава домакинство на Мондиал без никаква конкуренция или прозрачност в процеса на кандидатстване, което ни връща в тъмните времена на футбола, които пратиха световни първенства в Катар и Русия чрез един в корупционен процес, довел до арести, продължили години. С повече от 11 години до Мондиал 2034, защо федерациите, които преди бяха проявили интерес бяха обезкуражени или отказани?"

При обявяването на кандидатурите ФИФА подчерта, че диалогът със Саудитска Арабия преди Конгреса ще включва гарантиране на спазването на задълженията относно правата на човека, но Уордън няма големи очаквания в това отношение.

"Предишният процес на надлежна проверка за оценка на офертите и справяне с предвидими проблеми с човешките права не беше перфектен, но съществуваше. Политиката на ФИФА за правата на човека ще струва по-малко от хартията, на която е отпечатана, ако кандидатурата на Саудитска Арабия продължи по план", заяви тя.