Бразилската футболна конфедерация (CBF) заяви в петък, че ще предприеме съдебни действия срещу потребители на социални медии, които са нападнали нейния президент и играчи с расистки обиди.

До този ход се стигна, след като потребители публикуваха коментари на страницата на CBF в Instagram, в които наричаха чернокожите играчи от бразилския национален отбор "маймуни", а президента на CBF Едналдо Родригес, който има индиански корени, "индианец".

CBF "ще предприеме правни действия срещу лицата, замесени в тези престъпления", се казва в изявлението.

"Ще предприемаме всички необходими мерки всеки път, когато се случват подобни нападения, без почивка. Борбата срещу дискриминацията е една от най-важните ни каузи".

CBF заяви, че е докладвала за инцидентите и на Instagram, FIFA и южноамериканската футболна конфедерация CONMEBOL, както и на полицията в Бразилия, където расистката реч на омразата е престъпление, наказуемо с до пет години затвор.

Расистките послания са написани в отговор на публикации на CBF за две скорошни загуби на бразилските съперници Аржентина: поражение с 1:0 за старшия мъжки отбор в квалификационен мач за Световното първенство по футбол през 2026 г. във вторник и загуба с 3:0 в четвъртфиналите на Световното първенство по футбол за юноши до 17 г. в петък.

Това е последният от поредицата расистки инциденти, в които са замесени бразилски играчи, включително звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор, който е преживял множество нападения в Испания, и съотборникът му Родриго, който заяви, че също е бил обект на расистки обиди в социалните медии.