Милан осъществи шеметен и драматичен обрат при гостуването си на традиционно неудобния си съперник Удинезе в среща от 21-ия кръг на Серия А. „Росонерите“ стигнаха инфарктно до успеха с 3:2 в 3-ата минута на добавеното време. Двубоят на „Блуенерджи стейдиъм“ в Удине протече изключително драматично и ще се запомни с расисткия скандал, който прекъсна срещата за 10 минути през първото полувреме.

Мачът се превърна в истински трилър и премина през поредица от обрати.„Росонерите“ откриха резултата в 32-ата минута чрез Рубен Лофтъс-Чийк, а "фриуланите" стигнаха до пълен обрат след попадения на Лазар Самарджич в 42-ата минута и на резервата Флориан Товен в 62-ата минута. В крайна сметка щастието се усмихна на гранда от Милано, след като влезлите като жокери от скамейката Лука Йович и Ноа Окафор изковаха скъпоценните 3 точки в трудния двубой, белязан от грозния расистки скандал. Първо сръбският нападател вкара за 2:2 в 84 –ата минута, а швейцарецът донесе успеха в 3-ата минута на добавеното време.

Между първия гол за гостите и изравнителното попадение футбол почти не се игра. Три минути след попадението на Лофтъс-Чийк мачът бе прекъснат заради обиди на расистка основа от феновете на домакините към вратаря на Милан  Майк Менян. Френският страж се оплака на рефера Фабио Мареска след неспиращите грозни скандирания по негов адрес от трибуните. Съдията реши да спре мача.

Самият Менян пък дори се прибра в тунела. Така се наложи съотборниците му да го успокояват и да го убеждават да се върне на терена. След около 10 минути пауза играта бе подновена, след като френският голкийпър отново застана под рамката.  Дикторът на стадиона и шефове на Удинезе продължиха да призовават феновете по трибуните да прекратят расистките обиди.

В крайна сметка Милан записа четвърта поредна победа в Серия А и се закотви на 3-ото място с актив от 45 точки. Удинезе остава на 16-ата позиция с 19 пункта.

 

Двубоят започна двуостро. Първата по-добра възможност за някой от двата тима дойде в 14-ата минута, когато Оливие Жиру отклони топката към Райндерс, но защитник на домакините успя да избие в последния момент. Само 180 секунди по-късно Жиру не съумя да открие резултата, след като Мадука Окойе показа страхотен рефлекс и изби изстрела му. Малко след това последва нов пропуск на френския нападател.

Постепенно и домакините се активизираха в предни позиции. Те обаче не успяваха да накарат Менян да покаже класата си.

Логично по-добрата игра на Милан доведе до желания ефект. „Росонерите“ откриха резултата в 32-ата минута. Тео Ернандес проби отляво, след което центрира в пеналта, където Жиру се изхитри и пропусна топката, която се озова у Лофтъс-Чийк, който без забавяне матира Окойе - 0:1.

В 35-ата минута съдията Фабио Мареска прекъсна мача. Реферът взе това решение, след като вратарят на Милан Майк Менян му се оплака заради нестихващите обиди на расистка основа към него от трибуните. Френският страж дори демонстративно се прибра в тунела. Съотборниците му пък веднага се втурнаха да го успокояват и да го увещават да се върне обратно на терена. Все пак играта бе подновена след около 10 минути.

Прекъсването заради грозния скандал сякаш повлия като „допинг“ на футболистите на домакините. Удинезе стигна до изравняване в 42-ата минута. Лазар Самарджич слаломира между защитниците на „росонерите“ и с шут от дъгата на пеналта прати топката в мрежата на все още афектирания Менян – 1:1.

В добавеното време на първата част домакините едва не осъществиха пълен обрат. Авторът на гола Самарджич обаче този път не уцели целта.

 

След антракта действията на терена се развиваха без особена динамика. След час игра Жиру стреля с глава, но Окойе се справи със сетни усилия. Пред другата врата пък Менян спаси удар на Пайеро.

Така се стигна до 62-ата минута, когато резервата Флориан Товен се възползва от неразбирателство между Тео Ернандес и Тижани Райндерс. Французинът се разписа отблизо и донесе пълния обрат – 2:1.

Четвърт час преди края Кингсли Ехизибуе би по земя, ала Менян не трепна. Жиру профука нов шанс за Милан в 82-ата минута, когато не сполучи след изстрел с глава. 120 секунди по-късно френският нападател нацели напречната греда, а топката премина голлинията с половината си обем, но Лука Йович дотича и я добута в мрежата с плонж – 2:2.

Пълната драма настана в добавеното време. В 3-ата минута от него Ноа Окафор донесе инфарктния обрат и победата за Милан. Швейцарецът прати топката в мрежата след изпълнение на корнер и свалена топка с глава от Жиру, за да се превърне в герой, а Милан да вземе и своебразен триумф над расизма, разразил се тази вечер на „Блуенерджи Стейдиъм".

Удинезе - Милан 2:3

Голмайстори: 0:1 – Рубен Лофтъс-Чийк (32'), 1:1 – Лазар Самарджич (42'), 2:1 – Флориан Товен (62'), 2:2 – Лука Йович (84'), 2:3 – Ноа Окафор (90'+3')

Удинезе: Окойе, Ферейра, Перес, Кристенсен, Ебоселе, Ловрич, Уолъс, Самарджич, Камара, Перейра, Лука

Милан: Менян, Калабрия, Кяер, Габия, Ернандес, Лофтъс-Чийк, Адли, Райндерс, Пулишич, Жиру, Леао