Суперлигата отвръща на удара! Ръководителите ѝ планират да заведат дело срещу Европейската футболна асоциация (УЕФА) с искане за обезщетение в размер на над 3.5 млрд. евро, съобщава италианското издание Calcio e Finanza. Колосалната сума е заради финансовите загуби по забавения проект.

В края на миналата година ръководителите на Суперлигата записаха първата си победа срещу УЕФА. Тогава Съдът на Европейския съюз (ЕС) постанови, че УЕФА, както и ФИФА са нарушили правилата, попречвайки на 12-те клуба да създадат Суперлига.

Организацията бе изтеглила огромен кредит, договорен с JP Morgan, чието ранно  погасяване нанесе на основателите на Суперлигата щети за милиарди. Освен това, според изчисленията, са пропуснати над 1.3 млрд. евро от неподписани договори за телевизионни права.

Хронологията: На 19 април 2021 г. бе обявено създаването на европейска Суперлига с участието на 12 отбора - Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Арсенал, Челси, Тотнъм, Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Интер, Милан и Ювентус. Новината разбуни духовете.

Само два дни по-късно английските клубове се отказаха от проекта под мощния натиск на феновете, футболната асоциация и правителството. Те бяха последвани от Атлетико, Интер и Милан.

Така верни на проекта "Суперлига" в крайна сметка останаха само Барселона, Реал Мадрид и Ювентус. На 25 май същата година бе потвърдено, че срещу трите клуба е заведена съдебна процедура от страна на европейската футболна централа, припомня bTV .

Преди това УЕФА наложи финансови санкции на разкаялите се клубове. Ливърпул, Арсенал, Челси, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Интер, Милан и Атлетико (Мадрид), се съгласиха да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон. Всеки от деветте реинтегрирани клуба прие, че ще отнесе глоба в размер на 100 млн. евро, ако отново се включи в проект, подобен на Суперлигата.

В края на септември съд в Мадрид даде 5-дневен срок на УЕФА да спре всякакви правни действия срещу клубовете. В противен случай имаше вероятност да бъде издадено нареждане за арест на президента на европейския футбол Александър Чеферин за неспазване на съдебна заповед.

"УЕФА ще продължи да предприема всички нужни стъпки, в строго спазване на националното законодателство и на законите на Европейския съюз, за да защити интересите си, както и интересите на всички заинтересовани страни във футбола", увериха тогава от европейската футболна централа.

В началото на 2023 г. обаче омразният проект за европейска Суперлига на богатите се завърна с нов формат и непроменена цел - да замени клубните турнири на УЕФА.

Планът на президента на Реал Мадрид Флорентино Перес и неговите съмишленици претърпя промени. 3 години след първоначалния си крах, той вече включва между 60 и 80 клуба, разпределени в отделни дивизии. Участието им няма да бъде гарантирано, а на спортен принцип.

Всеки от отборите ще запише по най-малко 14 мача, като те няма да пречат на ангажиментите му към първенствата и турнирите на съответната страна. Информацията разпространи A22 Sports Management - компанията, стояща зад проекта. От официалния документ не става ясно дали е възможно участието и на български тимове.