Бразилската футболна звезда Даниел Алвеш бе осъден на 4 и половина години затвор, след като бе признат за виновен по обвинение за изнасилване.

"Жертвата не е дала своето съгласие и има доказателства, че е било извършено изнасилване", произнесе се днес съдът в Барселона. Присъдата бе произнесена тази сутрин в присъствието на Алвеш.

Престъплението е било извършено в нощен клуб в Барселона на 30 декември 2022 година. Алвеш отричаше обвинението, но той на няколко пъти смени версията си, като първо твърдеше, че никога не е виждал жертвата, а след това, че сексуалният акт е бил по взаимно съгласие.

Футболистът може да обжалва присъдата пред апелативния съд.

40-годишният Алвеш е играл за мексиканския клуб Пумас, бразилските Баия и Сао Пауло, италианските Ювентус, френския ПСЖ, испанските Севиля и Барселона. Десният халф-бек е един от най-титулуваните футболисти в историята с 43 спечелени трофея.

Алвеш стана шест пъти шампион на Испания, два пъти шампион на Франция, шампион на Италия, три пъти спечели Шампионската лига, два пъти Купата на УЕФА и три пъти Суперкупата на УЕФА. Като част от националния отбор на Бразилия той спечели по два пъти Купата на Конфедерациите (2009, 2013) и Купата на Америка (2007, 2019), а също така стана олимпийски шампион (2021).