Ливърпул и Манчестър Сити изиграха спиращо дъха дерби от 28-ия кръг на Висшата лига, но не успяха да се победят, завършвайки 1:1 на „Анфийлд. Подялбата на точките пък остави Арсенал на върха във временното класиране.

Джон Стоунс откри резултата за „гражданите“ в 23-ата минута, а Алексис Мак Алистър в 50-ата минута възстанови паритета след точно изпълнена дузпа. По този начин Ливърпул и Сити не съумяха да се победят в последния сблъсък между мениджърите си Юрген Клоп и Хосеп Гуардиола във Висшата лига, защото германецът ще напусне "Анфийлд" след края на сезона.

И двата тима могат да съжаляват, че не успяха да спечелят двубоя. Хората на Юрген Клоп натискаха по-сериозно съперника си и отправиха повече удари по посока на вратата на гостите. Възпитаниците на Пеп Гуардиола пък не само че не се огъваха, но на свой ред изпуснаха немалко възможности пред тази на Келъхър. Малко преди края на мача и късметът покри мърсисайдци, когато Жереми Доку тресна страничната греда. В последните секунди на 8-минутното добавено време пък мърсисайдци имаха сериозни претенции за дузпа, която не получиха.

Така Ливърпул събра актив от 64 точки, колкото има и лидерът Арсенал. Мърсисайдци обаче са втори заради по-лошата си голова разлика от артилеристите. Манчестър Сити е трети с точка по-малко – 63.

Двубоят на „Анфийлд“ започна двуостро, като гостите първи създадоха напрежение пред вратата на съперника си. Още в 3-ата минута Келъхър спаси удар на Хулиан Алварес. Малко след това стражът отрази шут и на Кевин де Бройне.

Ливърпул отговори с опасна атака, при която Нунес не успя да засече отличен пас на Конър Брадли. В 18-ата минута Нунес намери Луис Диас, който прати топката в опразнената врата. Попадението обаче бе отменено заради засада на уругвайския нападател.

В 23-ата минута обаче „гражданите“ излязоха напред в резултата. Кевин де Бройне центрира от корнер, а Джон Стоунс засече топката в мрежата за 0:1.

В 31-ата минута Ливърпул пропиля шанс да изравни. Доминик Собослай обаче с глава не съумя да порази целта.

Последва пропуск на Холанд за гостите. За домакините пък Луис Диас нямаше шанс да вкара. В добавеното време на първото полувреме Едерсон прояви страхотен рефлекс и спаси удар на Собослай от пряк свободен удар.

Веднага след антракта Ливърпул се хвърли в бесни атаки. Така  Нейтън Аке допусна груба грешка, връщайки топката към Едерсон, а Дарвин Нунес изпревари бразилския страж, като вратарят на Манчестър Сити фаулира нападателя на Ливърпул, а главният арбитър веднага отсъди дузпа. Изпълнението се забави поради проблеми с крака на Едерсон, но в крайна сметка Алексис Мак Алистър застана зад топката и изпълни категорично в десния ъгъл, без да остави шанс на вратаря да реагира - 1:1.

В 58-а минута Де Бройне видя празното пространство и намери Фил Фодън, който бе на чиста позиция и стреля, но Келехър придвидливо скъси ъгъла дистанцията до съперника и успя да отрази. Малко след това Мохамед Салах и Андрю Робъртсън се появиха на терена за сметка на Доминик Собослай и Конър Брадли.

В 63-а минута именно Салах даде изумителен пас, който преоделя голяма част от съперниковите футболисти и остави Луис Диас сам срещу вратаря, но той не успя да уцели вратата след удар с десния крак и шокира със своя пропуск.

Две минути по-късно Салах връхлетя върху отскочила топка след корнер и стреля с десния крак, но топката премина опасно близо до вратата. Малко след това Мак Алистър също видя празно пространство и на свой ред опита изстрел в далечния ъгъл, но Ортега реши да се подсигури и изби в корнер.

В 69-а минута в игра се появи Жереми Доку за сметка на Хулиан Алварес, а Кевин де Бройне отстъпи мястото си на Матео Ковачич. Две минути след това Ван Дайк показа добър дрибъл и напредна с топка в крака, като насочи топката на левия фланг към Робъртсън, който центрира с първото докосване, а Нунес връхлетя върху кълбото, но появилият се като резерва Ортега успя да спаси. Дарвин Нунес бе заменен от Коди Гакпо.

В 80-а минута Джарел Куанса нахлу между Халанд и Доку, като накрая реши да завърши с далечен удар, а Ортега успя да избие встрани. В 84-а минута Ливърпул организира страхотна атака, като Харви Елиът пусна прехвърлящ пас към Анди Робъртсън, който отклони с глава, а Мак Алистър връхлетя върху топката, но не успя да нанесе добър удар от удобна позиция и топката профуча над напречната греда.

В 88-ата минута Жереми Доку нахлу пеналта, но фортуна му обърна гръб и той уцели страничната греда.

Ливърпул се почувстваха ощетени в 8-ата минута на добавеното време.Тогава Жерему Доку връхлетя грубо върху Алексис Мак Алистър в пеналта. Съдията Майкъл Оливър и ВАР обаче не отсъдиха дузпа за домакините.

До края в оставащите секунди не падна нов гол в лудия екшън на „Анфийлд“ и двата тима поделиха точките.

Ливърпул – Манчестър Сити 1:1

Гоймайстори: 0:1 – Джон Стоунс (23), 1:1 – Алексис Мак Алистър (50 дузпа)

Ливърпул: Келъхър, Брадли, Куанса, Ван Дайк, Гомес, Ендо, Собослай, Мак Алистър, Елиът, Нунес, Диас

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Аканжи, Аке, Родри, Де Бройне, Силва, Фоудън, Алварес, Холанд