Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола определи Ливърпул като фаворит за титлата във Висшата лига след нулево равенство срещу третия претендент Арсенал.

Отборът на Юрген Клоп, който успя да обърне Брайтън до 2:1, вече води с две точки пред "артилеристите" и с три пред Сити.

След като беше попитан, дали Ливърпул са "основни претенденти" да спечелят първенството, Гуардиола отговори: "Този, който е първи, винаги е фаворит".

"Арсенал са втори, а ние сме трети . . .  Титлата не е в ръцете ни. Всичко, което можем да направим, е да мислим за мача с Астън Вила. Винаги, когато сме били на върха във Висшата лига, сме били фаворити. Всичко беше в ръцете ни, сега не е. Просто е", коментира испанецът.

Нулевото равенство с Арсенал бе първи мач от последните 58, в който Сити да не се разписва като домакин.

През април миналата година отборът на Гуардиола победи с 4:1 "артилеристите" по пътя към требъла. Този път нямаше повторение, а Арсенал сложи край на серията от осем поредни загуби на "Етихад".

"Мисля, че дойдохме тук преди 11 месеца по различен начин, но трудностите остават същите. Според мен, те са най-добрият отбор и имат най-добрият мениджър в света. Да ги настигнем и надминем е предизвикателството пред нас", каза треньорът на Арсенал Микел Артета.

Арсенал запази стила си на игра, защитавайки се дълбоко и непозволявайки на играчите на Сити да навлизат в и около наказателното поле.

Попитан, как може да преодолее такава защита, Гуардиола се пошегува: "Като убиеш някого."

"Познавам тима си и дълбоката преса, която правим. Играем срещу подобна защита понякога, но Арсенал са изключение. Имат наистина добри играчи. Аз съм доволен. Казах на футболистите да не се натъжават. Отдаваме дължимото на Арсенал за нещата, които правят", завърши испанецът.