Аякс отстрани новия си изпълнителен директор Алекс Крус заради подозрение, че е използвал вътрешна информация и е участвал в търговия с акции на "бяло-червените", съобщават от клуба от Амстердам във вторник.

От борда заявиха, че Крус е купил повече от 17 хиляди акции на четирикратния клубен шампион на Европа само седмица преди планираното му назначение да бъде обявено на 2 август миналата година.

"Външен правен съвет показва, че той вероятно е участвал в търговия с вътрешна информация", се казва в изявлението на борда на Аякс.

Алекс Крус все още не е коментирал настоящата ситуация. Той вече каза пред нидерландската информационна агенция АНП, че ще поиска решение от финансовата служба АФМ относно неговите дейности.

Отстраняването на Крус е поредният обрат в драматичния сезон за Аякс, в който бяха уволнени техническия директор и старши треньора на гранда от Амстердам. Това се случи в рамките на само няколко месеца след назначаването им. За кратко Аякс дори се озова на последно място в класирането в шампионата за първи път в своята история.

В момента "бало-червените" са на пета позиция, на 28 точки зад лидера ПСВ Айндховен, въпреки че похарчиха над 100 милиона евро за нови футболисти.

49-годишният Алекс Крус, бивш директор на АЗ Алкмаар и Гоу Ахед Игълс, започна официално работа в Аякс на 15 март тази година.