Хърватският полузащитник Иван Ракитич, който в момента играе за саудитска Ал Шабаб, участва в подкаста MicsPodcast и говори за някои от големите футболни звезди, с които бе съотборник в Барселона.

36-годишният Ракитич посочи бразилеца Неймар за любимия си футболист, но определи аржентинеца Лионел Меси за най-добрият в историята на този спорт.

„Меси е най-добрият, не само сега, но в историята са футбола. Страхотна чест е това, че играх с него толкова години. Вярно е, че тренира много, но вярвам и, че неговият талант е божествен. Истината е, че той може да избере позицията, която иска и ще бъде изключителен на нея“, коментира Иван Ракитич.

„Когато го виждаш ежедневно, осъзнаваш колко е добър по начина, по който владее топката и футболното му знание за това, което става около него. Той прави всяка ситуация да изглежда лесна. Той разбира играта понякога дори повече от треньора“, добави Ракитич по повод аржентинската футболна легенда.

Попитан кой е най-добрият футболист, с когото е играл, извън Лионел Меси, хърватинът посочи Неймар и сънародника си Лука Модрич. „Бих избирал между Неймар и Модрич, но аз съм най-големият фен на Неймар. Той винаги е бил любимият ми футболист. Винаги го избирам в отбора си, когато играя, но Меси си остава най-добрият в историята.“

Връщайки се на момента, в който Неймар напусна Барселона, Иван Ракитич се спомни: „Казах му да не си тръгва, а той отговори, че мисли, че трябва да го направи. Пари Сен Жермен стана много по-силен с Неймар в състава, а ние в Барселона загубихме много с напускането му. Имах възможност да играя с толкова много звезди, но той е различен. Много е любезен и отворен. Затова съм щастлив, че той постигна кариерата, която има“

Ракитич не пропусна и темата за друг от големите футболисти, които избраха Саудитска Арабия, за да продължат кариерата си – Кристиано Роналдо.

„Ценя Кристиано много, защото той е един от най-добрите играчи в историята. Психиката и характерът, който има Роналдо, трябва да бъде огледало за всички нас. Ако имахме дори 1 процента от манталитета му на победител, това би имало значение за всички нас. Кристиано Роналдо е първият, който идва в залата, първият, който се появява за тренировка и последният, който си тръгва. Когато вкара гол, никога не е доволен, веднага иска втори“, каза още хърватският футболист.