От ФИФА и УЕФА са стопирали решение на италианското правителство да създаде финансова комисия, която да наглежда бюджетите на професионалните футболни клубове в страната, предаде Ройтерс.

Според двете ръководещи световния и европейския футбол организации това е пряко нарушение на автономията на отборите и нарушава принципите за равнопоставеност.

"Подписахме протестно писмо, което ясно изразява позицията ни. Ние ще продължим да следим отблизо развитието и този казус и ще преценим допълнителните си действия", обявиха в съвместно съобщение от ФИФА и УЕФА.

Властите в Рим решиха да създадат орган за финансов надзор на футболните клубове след поредица от финансови и регулаторни проблеми и нарушения, които бяха допуснати от италианските тимове в последните десетилетия.

Последният пример е с Ювентус. Торинският гранд беше наказан с отнемането на 10 точки през сезон 2022/2023 и забрана да играе в европейските клубни турнири през изминалата кампания, като причината беше нарушаване на правилата за финансов феърплей.