Лидерът на Торонто Раптърс Кауай Ленърд отново се превърна в убиец на гиганти и изведе канадците до титлата. 

Преди 5 години той бе МВП на финалите, когато неговият Сан Антонио срази Маями с ЛеБрон Джеймс, Крис Бош и Рей Алън. Сега тимът му се справи и с доминанта Голдън Стейт. 

Кауай отново бе определен за най-полезен играч в серията, с което направи нещо историческо и стана първият, който печели отличието с отбори от двете конференции на НБА. С двата тима приза взимат още Карим Абдул Джабар (Бъкс и Лейкърс) и ЛеБрон Джеймс (Кавалиърс и Хийт). 

„Ето затова играя баскетбол и затова работя. Когато пристигнах в Торонто настройката ми бе само една – да спечелим титлата и продължих да се трудя усърдно. Щастлив съм, че усилията ми дадоха резултат“ заяви Ленърд, който завърши със средно 28,5 точки в серията. 

Неговите 732 точки в плейофите са по-малко единствено от 748 на ЛеБрон през 2018 и 759 на Майкъл Джордън през 1992. 

Сега обаче той ще обърне фокуса си към това, че може да стане свободен агент. Очаква се да се откаже от последната година от договора си, която ще му донесе 21,3 милиона долара и да избира къде да продължи кариерата си. 

Ако остане в Торонто ще може да преподпише за 190 милиона за 5 сезона, а ако премине в друг тим максимумът ще бъде 140 милиона за 4 години. Най-вероятно обаче ще се обвърже за по-кратък срок, а интерес към него има от ЛА Клипърс, НЙ Никс, Бруклин и разбира се Торонто.