Новият сезон в Националната Баскетболна Асоциация ще започне само след няколко седмици. Отборите вече играят предсезонните си мачове, съставите са определени. Това е и идеалният момент да се заложат някои печеливши позиции с Betindex.net баскетболни прогнози.

Бившите шампиони от Голдън Стейт за първи път от много време не са фаворити на букмейкърите за титла в НБА. Звездата Кевин Дюрант предпочете да потърси успех в Бруклин, вместо да дели славата в отбора от Сан Франциско с още три суперзвезди в лицето на Къри, Томпсън и Грийн. Може би още по-лошата новина за феновете на „войните“ беше контузията на Клей Томпсън, която ще го извади от игра поне до март догодина. В тази светлина вече не изглежда толкова странно, че букмейкърите оценяват шансовете на Къри и компания за нова титла едва на 12.00 – 13.00 коефициенти, което ги прави шести фаворит на пазара.

Възможно ли е обаче Къри, Стийв Кър и Голдън Стейт като цяло да извадят неочакван жокер от ръкава и да опровергаят скептиците? В случай, че се сбъдне оптимистичният вариант в медицински аспект и Клей Томпсън успее да се завърне в игра някъде в периода март-април догодина, Уориърс ще имат три НБА звезди в състава си. А това е много повече от много от другите отбори в зоната за плей-офи. Дали полученият в сделката за Кевин Дюрант ДиАнджело Ръсел няма да се окаже четвъртият и ключов играч в състава на Кър?

Ръсел е все още само на 23 години, което е добра гаранция, че той има още доста място за развитие преди да достигне тавана си. Той наистина не започна кариерата си по най-добрия възможен начин в ЛА Лейкърс. Младокът показа някои проблясъци на терена по време на престоя си в легендарния франчайз, но допусна и много грешки, най-вече в отношенията си със съотборниците си в съблекалнята. Логично той беше изпратен в слабия тогава отбор на Бруклин, за да могат Лейкърс да освободят място за новата надежда Лонзо Бол (който обаче също не се задържа дълго в отбора).

Никой не очакваше много от младия състав на Бруклин Нетс, съставен от неутвърдени проспекти точно като Ръсел. Младоците обаче поднесоха една от изненадите на миналия сезон в лигата, като не само постигнаха с 14 победи повече от предната година, но и се класираха за плей-офите с шестата си позиция на Изток. Ръсел заслужава голяма част от кредитите за този успех, защото той беше главният плеймейкър на  отбора с над 31 % участие в атаките, когато бе на терена. Този индекс го нареди на шесто място в лигата миналия сезон. Все още не е ясно дали Стив Кър ще даде на Ръсел титулярно място, или ще го използва като лидер и вкарвач във втория отбор. Разбира се, младокът няма да може да разчита на същия голям процент отигравания както в Нетс, тъй като в Голдън Стейт тази роля е безусловно запазена за Стеф Къри. Няма съмнение обаче, че Ръсел ще има повече от достатъчно възможности за изява под формата на минути и изстрели, в отънелия състав на бившите шампиони.

Прогноза: Наличните коефициенти за шампионска титла на Голдън Стейт от 12.00 + изглеждат леко обидни за отбор, който може да се похвали в състави си с Къри, Грийн, Ръсел и евентуално Клей Томпсън. Един добър ход преди началото на сезона изглежда заемането на позиция за титла на Уориърс на 12.00 +, като позицията евентуално се изтъргува обратно с печалба при добър редовен сезон за отбора и класиране във втори кръг на плей-офите.