Заплатите в Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада ще бъдат намалени с 25 процента за времето на извънредното положение заради Covid-19. До това решение стигнаха от ръководството на НБА и профсъюзът на играчите (NBPA).

Новината беше съобщена от журналиста от телевизия ЕСПН Ейдриън Войнаровски на страницата си в Туитър. По информацията на Войнаровски, който се позовава на човек от преговорите, мярката трябва да влезе в сила от 15-и май.

Договорът разглежда постепенно сваляне на заплатите по продължение на паузата в първенството на НБА, причинена от пандемията. Но заплатите си за април играчите ще получат в пълен размер, пише Стандарт.

НБА прекрати първенството в редовния сезон на 12-и март заради върлуващия вирус с произход от Азия. Решението беше взето след като центърът на Юта Джаз Руди Гобер даде положителен тест за вируса. В следващите часове и дни още няколко клуба съобщиха, че в техните редици има заразени баскетболисти.

Самият вирус се появи и разрази в китайския град Ухан в края на 2019-а година, а на 11-и март Световната здравна организация (СЗО) призна разпространението му за пандемия. До момента по цял свят от Covid-19 са загинали над 140 000 души.