"След края на този мандат има доста средства в сметките на Федерацията - около 1,6 милиона лева. По отношение на спонсорите нашата стратегия е да имаме партньори в определени дейности - партньори за ББЛ А група, за НБЛ, които да вдигат качеството на продукта и да вдигат развитието". Това обяви президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, който вчера бе преизбран за втори мандат начело на организацията.

На Общото събрание на БФБ Глушков победи конкурента си за президентския пост Владимир Боянов с 96:40 гласа, а в новия Управителен съвет влизат още инж. Петър Георгиев, Орлин Атанасов, Красимира Банова, Сашко Везенков, Симеон Ценов, Асен Николов, Събин Маринов, Стихомир Стоянов, Данаил Кирилов, Иван Ценов и Милен Велчев.

Днес Глушков очерта основните си приоритети за новия мандат начело на Федерацията - работа по региони, като за всеки регион в страната ще има човек в УС и усилена работа в женското направление на баскетбола в България. Президентът на БФБ също така заяви, че ще се работи върху баскетбола 3х3, който вече е олимпийски спорт, защото той може да осигури баскетбол на малките населени места, където няма достатъчно кадри за баскетбол 5х5. Глушков подчерта и важността на работата с най-малките - децата още от 6-годишна възраст, защото конкуренцията на все по-големия избор от различни спортове намалява кадрите за баскетбола. "Едно населено място от 100 хиляди души трябва да има 10 детски отбора", подчерта Глушков.

Той коментира и бюджета на Федерацията за следващата година. "Държавното финансиране в момента е една широко променлива величина. Може би след 10-15-20 дни ще имаме по-голяма оптимистична прогноза, винаги сме оптимисти. В нашата маркетингова програма има заложени приоритети и сегменти за развитие, където също трябва да търсим партньори". От Федерацията допълниха, че в момента се работи усилено по отношението на намиране на спонсори и се надяват скоро да бъдат обявени нови партньорства.

В УС на Федерацията се завръща Иван Ценов, който е с ресор баскетбол в инвалидни колички. "Аз никога не съм бил далеч от баскетбола, никога не ми е било безразлично какво се случва. Няма да се връщам назад какви са били причините да си подам оставката. Смятам, че сега пред този Управителен съвет стои страшно много работа, много е важно да се сформират работещи комисии, защото тези комисии би трябвало да са работещата сила, да предлагат идеи и решения на УС, които той да одобрява. Надявам се, че всичко ще бъде наред и нещата ще се случат по най-добрия начин". /БГНЕС