България започна със загуба квалификациите за световно първенство по баскетбол, след като отстъпи очаквано в Литва с 69:89 в Клайпеда. Домакините бяха много по-добри, като единствено имаха колебание в началото, след което взеха контрола. 

Българите започнаха добре в първите минути със солидна игра в защита, което помогна да поведат с 11:4. Домакините обаче се окопитиха, започнаха да бележат и отдалеч и след серия от 18 поредни точки преобърнаха бързо нещата, като се откъснаха с 22:11 след първата част. 

Пропадането продължи и във втората четвърт, в която домакините вкараха първите 7 точки преди Чавдар Костов да реализира тройка и да спре серията на българите от повече от 7 минути без точка. Павлин Иван също се разигра с 5 тройки и общо 17 точки в периода, за да може разликата да падне до 42:31 на почивката. 

След нея обаче домакините продължиха спокойно да контролират двубоя, като отново дръпнаха след серия отворени стрелби отдалеч и разликата стана 24 точки при 65:41. Това означаваше, че домакините спокойно ще спечелят, което и в крайна сметка се случи. 

Освалдас Олисевичус водеше победителите с 20 точки, като литовците успяха в 52% от стрелбите си и направиха цели 29 асистенции. Павлин Иванов вкара 20 за България, но националите нямаха особени шансове. В понеделник те ще приемат Босна и Херцеговина във втория си мач, а Литва ще гостува на Чехия.