Баскетболистите на Бостън губеха с 10 точки в средата на първата четвърт в мач №2 от финала на Изток срещу Маями и нещата не изглеждаха добре. Посланието на треньора Име Удока бе ясно: „Събудете се!”. И те го направиха. 

Келтите вкараха 17 поредни точки до края на първата четвърт, за да се откъснат с 35:24, което им помогна да сразят Горещите със 127:102 и така да изравнят резултата в серията на 1-1 победи. Сега те ще бъдат домакини в следващите два двубоя. 

Маркъс Смарт и Ал Хорфърд отново бяха на линия, след като пропуснаха първия мач и това даде резултат. Гардът остана на борба от трипъл-дабъл след 24 точки и 12 асистенции, Джейсън Тейтъм реализира 27, а Джейлън Браун още 24, за да могат Детелините да нанесат първа домакинска загуба на Маями в елиминациите. 

Треньорът на Бостън направи и тактическа промяна, като пусна рано в мача Грант Уилямс на мястото на Робърт Уилямс и тази по-ниска петица даде резултат. Гостите дръпнаха със 70:45 на почивката и спокойно стигнаха до успеха, след като вкараха общо 20 тройки. 

„Те излязоха и просто ни цапардосаха в устата” бе красноречив Бам Адебайо, който вкара само 6 точки. Джими Бътлър реализира 29 за Маями, но те не бяха достатъчни и домакинското предимство вече е на страната на Детелините.