Баскетболистите на Голдън Стейт стигнаха до 6-ия си финал в НБА за последните 8 сезона, след като спечелиха със 120:110 срещу Далас и затворита серията с 4-1 победи. 

Уориърс спечелиха 3 титли от 5 поредни финала между 2015 и 2019, а сега се завръщат на голямата сцена. Клей Томпсън, който пропусна почти 2 сезона и половина поради тежки контузии, бе в основата на успеха с 32 точки, от които 8 тройки. 

Калифорнийци дръпнаха с 18 точки още във втората четвърт, а в третата се откъснаха и с 25 преди Маверикс да направят силна серия и да намалят изоставането си само до 7. 

В началото на последния период обаче домакините отново си върнаха контрола като поведоха със 17 точки, а след това разликата не падна под 10. Домакините удържаха Лука Дончич до едва 6 точки през първото полувреме и въпреки че през второто словенецът вкара 22, стрелбата му от игра бе едва 10 от 28, като след мача той пое вината за поражението, но без съмнение отборът му надмина очакванията. 

Стеф Къри остана със скромните 15 точки, но получи първата награда за МВП на финала в Западната конференция на името на Меджик Джонсън. В серията той записа по 23,8 точки, 6,6 борби и 7,4 асистенции. 

На Изток трофея е на името на Лари Бърд, а съперникът на Голдън Стейт може да стане ясен още утре сутринта, ако Бостън успее да победи Маями у дома, след като води с 3-2 в серията.