Селекционерът на Българя Росен Барчовски загубата на националите по баскетбол от Португалия със 78:88 (20:21, 32:23, 12:23, 14:21) в Коимбра в среща от ІІІ кръг на група F от предварителните квалификации за европейското първенство през 2025 г.

"Трябва да се замислим всички ние, които работим в баскетбола. Повечето играчи играят в България. Те са годни физически.

В тези лагери не можеш да изграждаш физическа подготовка, това е изключено. Но всички ние в България сме виновни, защото такава пресираща защита никой не играе.

Ние симулираме преса, симулираме агресия, но никой не го прави. Треньорите се огъваме, защото няма изпълнители, защото била къса ротацията, защото по-опитните играчи натискат треньорите това нещо да не се случва.

Огромна слабост е още от подрастващите. Разби ни се цялата организация, макар и да не е била изградено кой знае как за тези дни. Но имахме някакви нападения, които не можем да направим. Започнахме да играем съвсем просто и като се уморихме през второто полувреме, не можем да създаваме положения", сподели треньорът.

"Мач, който искаш да спечелиш като гост, се печели основно със защита. Беше ясно, че ние не сме готови за някакво нападение кой знае какво. Ние нямаме тренировки, Кравиш е без една тренировка в отбора, така че кой знае какво не може да се очаква.

Но спадът в третата част дойде от индивидуални грешки в защита и грешки в нападение. Имена не искам да споменавам", добави Барчовски.