16 отбора от Европа ще спорят за две места за същинските квалификационни турнири за Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Тимовете от Стария континент ще бъдат разделени в две групи от по осем, като най-добрият от тях ще се класира за мачовете през юни/юли 2024-а, в които ще се определят участниците в най-големия спортен форум, уточняват от ФИБА.

Домакините на предварителните турнири ще бъдат определени по време на Борда на ФИБА на 29 април. Жребият за разпределението на групите ще бъде в началото на май.

Двата европейски турнира ще започнат на 12 август. Осемте отбора във всеки един турнир ще бъдат разделени в две групи от по четири отбора. Те ще играят всеки срещу всеки, като между втория и третия мач ще има ден почивка. За 18 август са предвидени полуфиналите на турнира, а финалът ще бъде на 20 август. Победителят продължава битката за виза за Париж през юни/юли 2024 година. 

Мъжкият национален отбор на България ще участва в предквалификационите турнири за Игрите. Победителите в петте турнира от предолимпийските квалификации ще се класират за същинските пресявки за Париж. Предварителните олимпийски турнири ще се проведат в периода 12-20 август 2023 година, а жребият ще бъде изтеглен на 1 май.