Днес се навършват точно 30 години, откакто баскетболът загуби Дражен Петрович, един от най-великите реалиазатори в историята. 

Хърватинът загина при автомобилна катастрофа в Германия на 7 юни 1993, ден след като реализира 30 точки за националния отбор при загубата от Словения с 90:94 в европейска квалификация. 

Гардът на Ню Джърси Нетс решава да се прибере с кола заедно с приятелката си вместо със самолет, когато на магистралата между Нюрнберг и Мюнхен автомобилът се удря в камион, който секунди преди катастрофира и е препречва и трите платна. По време на удара Петрович е спял, но е бил без колан, като изхвърча през предното стъкло и умира на място. 

Така играта губи един наистина забележителен реализатор, който проправи пътя на европейците в НБА, записвайки през последния си сезон средно по 22,3 точки на мач при 44,9% успеваемост при стрелбата от тройката. 

За неговото значение и влияние са показателни думите на някои от най-великите в историята. „Той бе най-добрият чужденец в НБА за всички времена” заявява ЛеБрон Джеймс, а Реджи Милър добавя: „Това момче просто ми влизаше под кожата”. Майкъл Джордън също не пести похвали: „Винаги бе вълнуващо да играя срещу Дражен. Той винаги бе агресивен и невероятно спокоен. Играеше здраво срещу мен, както и аз срещу него”. 

Наричан „Моцарт” Петрович умира само на 28 години, но ще бъде помнен както заради невероятните си умения, така и с изумителната си борбеност и силен характер. Скоро трябва да се появи филм посветен на неговия живот и наследство. Той е приет в Залата на Славата на НБА през 2002, а в тази на ФИБА през 2007.