Баскетболистите на Канада спряха Лука Дончич и Словения, за да регистрират най-големия успех в историята си на световно първенство след победа със 100:89 в 1/4финалите. 

Така Кленовите листа за първи път ще спорят за медалите, влизайки в голямата четворка на турнира в Япония, Филипините и Индонезия. Там те ще играят срещу Сърбия, докато другият мач е САЩ – Германия, а двубоите са в петък. 

Канадците използваха предимството си като индивидуалности и атлетизъм, за да надвият европейския тим, след като получиха и лека съдийска помощ. 

Спорни ситуации срещу Лука Дончич и твърда игра срещу него, изнервиха лидера на Словения, който рано получи техническо нарушение, а 7 минути преди края след поредно оспорване, отнесе и второ, за да бъде дисквалифициран. 

Лука все пак завърши с 26 точки, но стреля само 8 от 20 от игра. Отборът му се държеше през първото полувреме, което предложи много битка, 17 смени на водачеството и 6 равенства, като словенците стреляха добре отдалеч, но във всяка част бързо трупаха нарушения. 

В третата част серия от 11:0 обаче даде предимство на канадците, които уверени в силите си увеличиха разликата до 16 и не изпуснаха контрола, въпреки че след изгонването на Дончич европейският тим свали изоставането си до 9, а имаше изстрел след това и от тройката. 

Шей Гилджъз-Аликзандър поведе победителите с 31 точки и 10 борби, като реализира 8 от 12 стрелби от игра и 14 от 16 наказателни удара. Ар Джей Барет добави 24 точки, а словенците вкараха 15 тройки от 31 опита, но това не им помогна, след като северноамериканците водеха при точките на бърза атака с 23:7.