Баскетболистите на Германия покориха световния връх в баскетбола. На финала на Мондиала в Манила Бундетимът надви Сърбия с 83:77 и за първи път стигна до златото. 

Това бе награда за добрата работа на местната федерация и за силното поколение, което имат. Отборът спечели бронз на Евро 2022, а сега стигна и до най-големия триумф в историята си. 

Силна трета четвърт даде предимство на немците, но в последния период балканският тим се върна в мача и имаше своите шансове да го обърне, но ги пропусна и остана със среброто. 

Двубоят започна с ефективна игра и от двата тима, като още първата четвърт предложи 4 равенства и 6 смени на водачеството. Сърбите водеха с 26:23 след нея, но загубиха още в началото Огниен Добрич, който изкълчи глезен.  

Ситуацията не се промени и във втората част и гонитбата в резултата продължи. Никой не можеше да дръпне, като до почивката имаше 15 смени на водача и 8 равенства. Богданович бе с 15 точки, а Шрьодер и Франц Вагнер с по 14, като логично и резултата бе равен – 47:47. 

След това сърбите започнаха да имат проблеми в нападение, което даде възможност на Бундестима да отвори по-голям аванс от 64:53 след мини серия от 9:0. В крайна сметка разликата бе 69:57 преди последния период и шансовете на Германия бяха много по-големи.  

Сърбите обаче не се предадоха и макар че Богданович вкара само 2 точки след паузата, Алекса Аврамович върна отбора си в мача. Той завърши с 21 точки, а разликата започна да пада. 

Малко повече от минута преди края сърбите изоставаха с 3 точки при 75:78, но откраднаха топката и Марко Гудурич получи топката на добра позиция в ъгъла, но пропусна да изравни. 

Последва един наказателен за Шрьодер, след което Гудурич проби и бе фаулиран. Той не сбърка на два пъти от линията, сваляйки разликата до 2. Шрьодер обаче размина Амрамович и направи успешно поднасяне 21 секунди преди края, след което Гудурич даде лош пас към Милутинов и Шрьодер гарантира успеха. 

Гардът завърши с 28 точки за победителите, като бе избран и за МВП на турнира. Франц Фагнер добави 19 точки, а Йоханес Фойтман помогна с 12 и 8 борби. За Сърбия Аврамович бе над всички, а слаб мач направи и центъра Никола Милутинов, който остана само с 2 точки.