В рубриката "Златните" водещият на сутрешния блок на Bulgaria ON AIRМария Константинова, ни среща с националния състезател по баскетбол на колички Персиян Еленков. 

Тежка катастрофа променя живота на младия мъж, в която губи крака си. Но Персиян Еленков е доказателство, че човек никога не бива да се предава, винаги трябва да цени това, което има и да демонстрира силата на духа. 

"Бях 3-4 клас, в един момент всички момчета в класа тренираха баскетбол, записах се и аз. Хареса ми това, че се забавлявах с приятели. Когато започнах да ходя на мачове на "Балкан" емоцията ме грабна и оттогава баскетболът се превърна в моя страст и любов", сподели за първите си стъпки в спорта Персиян Еленков пред камерата на "България сутрин".

Спортистът няма да забрави важен урок от първия си треньор - Михаил Михайлов: "На мач гледах постоянно таблото и как върви резултатът. Той ми забрани да гледам таблото и резултата, да играя за себе си, да се забавлявам".

Въпреки ентусиазма, Персиян не се е виждал като голям бъдещ спортист - майка му е държала на ученето повече от спорта, затова е приемал баскетбола повече като хоби, отколкото като професионален път. 

Относно инцидента, той казва:

"Нещата се промениха - намерих своя път към баскетбола отново. Не исках да разочаровам хората и да ги вкарам в моя капан на самосъжаление. Исках те да не страдат заради мен, затова винаги съм се опитвал да бъда силен пред тях", сподели за един от най-трудните етапи в живота си Персиян.

При връщането си на паркета най-трудно му е било да контролира количката с една ръка, докато топката е в другата. 

Сега мисията му е да разпространява каузата на своя отбор "София-Балкан": да превръща ограниченията във възможности.

"Няма изисквания, важното е момичета и момчета да се чувстват добре. "София-Балкан" е социален проект - за хора, на които им се е случило нещо, животът им е на кръстопът", заяви баскетболистът.

Той следи всеки кош на Александър Везенков в Лигата на извънземните. 

"Той направи това, което аз не мога - да излезе от зоната си на комфорт - беше най-добрият играч в Европа, жертва всичко това, за да отиде в НБА. Ако той изгради име там, това ще помогне много на българския баскетбол", коментира Персиян.

Именно името на Везенков вижда той като следващото изписано със златни букви в спортната история на България. 

Гледайте целия разговор във видеото горе.