В рубриката "Златните" по Bulgaria ON AIR президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разказва за първите си стъпки в спорта, ролята на Наско Сираков в професионалния ѝ път и силата да се справя с всички пречки по пътя към голяма цел – българската художествена гимнастика да бъде на върха.

"Короната на златно момиче не тежи, защото това е моят живот. Правя всичко с огромно удоволствие и щастие, не го усещам като работа. Като дете никога не съм искала да бъде гимнастичка, спортът се появи по интересен начин в живота ми - била съм много буйна и баща ми е решил, че трябва да изразходвам някъде енергията си. Живеехме близо до "Герена", затова той ме заведе, препоръчвали един невероятен треньор - Златка Бончева. След като е дошъл да ме вземе, му е казала, че съм страхотен талант и трябва да продължа да тренирам. Това страшно много ме възмути, защото там трябваше да ходя на пръсти, красиво, а аз исках само да тичам", разказва Раева пред Мария Константинова.

По думите ѝ първото състезание в кариерата ѝ е било "изключително срамно".

"Беше градско първенство в София, на което от 30 гимнастички се класирах на 29-о място. Очаквах да съм първа, втора, трета или четвърта. Това беше преломният момент в мисленето ми за художествената гимнастика, защото след седмица имаше републиканско първенство, за което започнах да тренирам по различен начин и станах шампион на България", коментира тя.

Тя е подарила всички свои трика, с които е играла. Раева определи като свой любим уред обръча.

"Винаги съм имала по-драматични съчетания с обръч. Той до най-голяма степен изразяваше моите същност и характер", категорична бе президентът на Българската федерация по художествена гимнастика.

Раева отбеляза и ролята на своя съпруг - бившият футболист и настоящ мажоритарен собственик на "Левски" Наско Сираков. 

"Златната епоха, която художествената гимнастика има в момента, се дължи на Наско Сираков. Върнахме се в България около демократичните процеси. Нямаше как отново да работя в "Левски" заради отношенията ми с Нешка Робева. Тогава той ми каза да си направя клуб и че ще го финансира", посочи бившата гимнастичка.

Раева беше категорична, че не позволява да има скандали в художествената гимнастика, защото това би навредило на всеки.

"През последните 12 успешни години на художествената гимнастика бях реална жертва. Правени са много сериозни неща срещу художествената гимнастика, за да бъда уязвена аз. Изградила съм си житейска философия, че това е част от пътя и съм подготвена за такова нещо - знам как да го неутрализирам", подчерта тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.