"Емоцията отминава, разбира се. Времето е страшно нещо. То лекува от тежки състояния и обратно - премахва една такава голяма емоция. Както се казва всяко чудо за три дни, при нас беше за малко повече. Започнаха и мачовете от българското първенство и неминуемо човек си влиза в ежедневието", коментира старши треньорът на националния тим по баскетбол за мъже Росен Барчовски, който получи отличието за отбор номер 1 за месец февруари, заслужена с победата над световния шампион Германия в европейските квалификации.

Националите по баскетбол изпревариха държавния тим на страната по вдигане на тежести с 12 на 9 гласа в традиционната анкета на спортните редакции.

"Пожелавам си догодина по това време да получим такава награда, защото тогава са последните мачове от европейските квалификации. Второто ми пожелание е да достигнем постижението на националния отбор по вдигане на тежести", добави Барчовски, който говори пред медиите заедно с изпълнителния директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов и национала Георги Боянов.

"Надявам се да продължим да играем по същия начин, както срещу Германия. Без значение дали ще побеждаваме или не, начинът, по който изглеждахме беше точно такъв какъвто бих искал да виждам българския отбор са играе. Живот и здраво дано и второто пожелание да се сбъдне. Преди няколко месеца имахме доста сериозни разговори с ФИБА. Има една програма ФИБА Плюс, след която ще помогне за структуриране на федерацията по по-правилен начин. Много е сложно в момента понеже спортът не е на преден план в плановете на държавата, въпреки че министерството много ни помага. В последните две години доста добре се разбираме с тях, но не е достатъчно. На целия спорт ни е нужно някакво решение от страна на държавата", заяви Филип Виденов.

Националът Георги Боянов благодари от свое име и от името на съотборниците си за наградата и коментира: "Наистина това е голяма чест за нас и сме благодарни. Надявам се, че сме усляли да зарадваме цяла България. Дано това да помогне за още по-голяма мотивация и себераздаване. Благодаря отново и на феновете в Ботевград. Това, че постигнахме победа над действащия световен шампион, показа, че и невъзможните неща са възможни."

"Аз съм учил и играл в САЩ. Видял съм може би най-хубавата част от това да бъдеш атлет в САЩ и да вземеш най-доброто образование в световен мащаб, но аз си знаех, че ще се върна някой ден. Обичам си страната и може би това е основната причина да се върна в България. Когато държавата помага да има силна мъжка и женска част за всеки спорт, това ще накара и самите родители да инвестират в своите деца да се занимават със спорт. Образованието и спортът трябва да вървят ръка за ръка, защото мисля, че това е внедрено толкова много в България", каза още настоящият баскетболист на ЦСКА.

Селекционерът Росен Барчовски повтори, че се обмисля събиране на мъжкия национален тим през лятото в по-подмладен състав. "Водихме този разговор с Филип Виденов. Тази или другата седмица отново ще разговаряме, за да видим на първо място дали ще можем да осигурим финансиране и дали ще можем да подсигурим някакви мачове - дали турнир или контролни срещи, за да може да се събере отборът през август, разбира се, в по-подмладен състав", заяви Барчовски, а по повод представянето на националите към момента, той коментира:

"Няма да споменавам имена, защото не е коректно. Има някои, които са убедителни и постоянни, има някои, които са с колебливи изяви. Ще ми се да бъдат по-постоянни. В общи линии повечето от всички играчи, които имам в главата си, играят, което е добре, а има и израстване на някои играчи, които досега не са били. Ако така продължават, разбира се, ще получат шанс. Именно затова искам този лагера през лятото да се осъществи."

"Всички сме свидетели на драматичните преговори за съставяне на правителство, защото каквото и да направи една федерация няма такива възможности както една държава, правителство или парламент. В тези дебати чух всичко, но за спорта не чух една думичка. Така няма да стане, ако имаме министерство само, за да имаме превъзходство. Първо, бюджетът е смешно малък на Министерството на младежта и спорта, смешно малък. Второ, не чух един дебат за някакъв вид облекчение на хора, които имат желание да инвестират в спорта и по какъв начин може да стане това нещо. Има много неща, които може да се дебатират, но това не се прави", продължи още Росен Барчовски и разкри:

"На път е да няма Левски и ЦСКА, ама много реално. Ние сме стабилни, Левски доиграват. Догодина може да ги няма и това нещо няма как да се случи. Няма как да се намерят спонсори за всички отбори, особено в големите градове."

"Ние направихме тези промени, за да завършим сезона без катаклизми и да нямаме никакви задължения. Проблемът е, че не знаем догодина какво ще стане", обясни Барчовски на въпрос за клубния си тим ЦСКА.

Изпълнителният директор на федерацията Филип Виденов допълни: "С общината не съм водил разговори. Досега беше неразбория голяма и там. Що се отнася до зала "Универсиада", в момента там тече ремонт. Имаме разговори, че ще се ползва за баскетбол. Обсъждахме проекта, който имат - чисто детайлно как да се построи залата, така че да отговоря на изискванията на ФИБА. Имаме големи надежди, че там всичко ще бъде наред, но не съм сигурен кога ще стане готова."

Снимка: Lap.bg