След много драма Лука Дончич изведе Далас до втори финал на Запад в НБА в последните 3 сезона. 

Словенецът направи 4-ия си трипъл-дабъл в плейофине през сезона, като завърши с 29 точки, 10 борбии и 10 асистенции, а тексасци наваксаха 17 точки пасив и надвиха Оклахома Сити със 117:116, за да затворят серията с 4-2. 

Далас изигра лоши последни минути на втората част, когато допусна съперникът да дръпне с 64:48 на почивката след серия от 24:6. 3 минути след старта на третата част предимството все още бе сериозно – 75:58. След това обаче започна обрата. 

Домакините стопиха пасива си до 7 точки на старта на последната четвърт и малко повече от минута преди края поведоха със 115:110. Шей Гилджъз-Аликзандър, който вкара 36 точки за Тъндър обаче, веднага наниза тройка. 

След това Маверикс пропуснаха, а Шей добави един наказателен, след което асистира за забивка на Чет Холмгрен и гостите поведоха със 116:115, но последната възможност бе за домакините. 

ОКС направи така, че топката да не бъде в Дончич или Кайри Ървинг, като Пи Джей Уошингтън получи в ъгъла, но вдигайки се от тройката, Шей го фаулира 2,5 секунди до сирената. Гръмотевиците оспорваха, но контакт с ръката на крилото имаше. 

Той вкара първите си два опита от линията, макар и не особено категорично, след което пропусна умишлено третия и отчаяния опит на Джейлън Уилямс зад центъра не бе близо. Сега Далас чака Денвър или Минесота. 

„Да изоставаш със 17 в мач, в който можеш да затвориш серията, не е позиция, на която искаш да бъдеш. Ние обаче се оказахме в нея и трябваше да отговорим, като го направихме, както правим през целия сезон“ заяви Ървинг, който помогна за успеха с 22 точки. Толкова имаше и Дерик Джоунс, а Дерек Лайвли добави 12 и 15 борби от пейката.