Една от най-привлекателните тенисистки в историята Габриела Сабатини направи сензационно разкритие, че умишлено е губила мачове.

При 43-годишната аржентинка обаче не става дума за "черно тото" или залози, а за срам от пресата. Оказа се, че бившата №3 в света е губила полуфинали в началото на кариерата си, за да не й се налага да дава интервюта след финала.

"В началото на кариерата си четири пъти подред загубих на полуфинал, за да не ми се налага да говоря при награждаването, макар да знаех, че мога да спечеля турнирите", призна Сабатини пред вестник "Ла Насион".

"Аз бях изключително срамежлива и интровертна. Дори в училище имах проблеми заради това. На майка ми се налагаше да идва често в училище заради мен", продължава шампионката от US Open 1990, цитирана от вестник "Билд".

"Как протичаха въпросните мачове? Губех първия сет, след това се предавах. Изглеждаше, че ми е все едно. Популярността беше проблем за мен."

"Да бъда известна и целият този медиен интерес не ми харесваха. Точно това е една от причинете никога да не бъда №1 в ранглистата", завърши своето изказване Габриела Сабатини.

Интересното е, че именно полуфиналите са таванът на Сабатини на Australian Open и Ролан Гарос, където тя достига до тази фаза общо цели 9 пъти.

На Уимбълдън играе финал през 1991 година, като на "свещената трева" и на US Open (където е шампионка сезон по-рано) отпада на фаза полуфинал общо 6 пъти. Така отпаданията й на полуфинал от Големия Шлем стават 15.

Макар да печели само една титла от "финалната четворка", чаровната аржентинка и до днес си остава един от секссимволите в тениса. В продължение на 10 години тя е част от Топ 10 на света, 15 поредни пъти играе поне на 1/4-финал в турнирите от Големия Шлем.

Южноамериканката печели два пъти заключителния женски Мастърс, а през 1988 година стига до сребърен медал на Олимпиадата в Сеул.