Първата ракета на България Григор Димитров отпадна от "Ролан Гарос", след загуба в първия кръг от хърватина Иво Карлович с 4:6, 5:7, 6:7 (4). По този начин Димитров не успя да защити точките, които спечели през миналата година, когато постигна два успеха в Париж.

Срещата започна с нервен сервис-гейм на българския тенисист, който неутрализира точка за пробив, но 211-сантиметровият гигант взе подаването си с лекота.

Двамата състезатели вървяха рамо до рамо до седмия гейм, в който хасковлията се пропука и бе пробит след грешка на мрежата. Карлович продължи да сервира доста солидно и не позволи на опонента си да застраши преднината му, печелейки първия сет с 6:4.

В началото на втората част и двамата тенисисти бяха убедителни, използвайки по прекрасен начин началните си удари.

При 2:1 гейма в своя полза Григор направи два страхотни ретура и след поредните отлични удари от дъното на корта стигна до първа точка за пробив в мача.  За съжаление неговият противник компенсира ограничените си технически умения с поредните бомбени сервиси, изравнявайки резултата.

Димитров отново срещна проблеми в седмия гейм, както в първия сет. Той направи двойна грешка, а малко след това заби топката в мрежата и предостави точка за пробив на съперника си.  Този път нашето момче се спаси с ас по диагонала и в крайна сметка удържа подаването си след нескопосан удар на хърватина, предизвикал смях по трибуните.

При 5:5 българинът отново се пропука, изпитвайки колебания при сервиране. Двойна грешка на нашия състезател донесе нов пробив и Иво получи възможност да сервира за сета. Григор направи два великолепни удара от дъното на корта, с които поведе с 30:15, но Карлович бе безпогрешен и затвори втория сет - 7:5.

Най-добрият български тенисист се намираше в деликатна ситуация в петия гейм на третия сейт, изоставайки с 0:30 на сервиране, но набързо поправи щетите. Последва нова канонада от полето на хърватина, който изравни за 3:3.

Този път Димитров не изпита трудности в "Тилденовия" седми гейм, позволявайки на опонента си да открадне само една точка. Нито един от двамата не се огъна при подаването си и геймът трябваше да се реши в тайбрек.

Григор допусна ранен мини-пробив и след поредните две "бомби" от сервис Карлович дръпна с 3:0 точки. Димитров взе задължителните при свой сервис две точки, успявайки да се закачи за мача, но хърватинът изпрати още два снаряда от сервис и възстанови разликата от три точки.

Българинът взе и следващите си две подавания, но Карлович отново не показа колебания при сервиса си, печелейки тайбрека със 7:4 точки, а с това и мача.