Първата голяма сензация на Откритото първенство на Австралия при мъжете е факт! Световният №2 Новак Джокович беше детрониран, след като изненадващо загуби от 117-ия в света Денис Истомин от Узбекистан след 6:7(8), 7:5, 6:2, 6:7(5), 4:6. Мачът на "Род Лейвър Арина" продължи над четири часа и това е най-ранното отпадане на Ноле в Мелбърн от 2006 г. Също така сърбинът отпадна във втори кръг на турнир от Шлема за първи път от 2008 година на "Уимбълдън".

Първият сет започна с 16-минутен гейм, а след това се стигна до табрейк, в който Истомин навакса изоставане от 1:4 точки и стигна до обрат, спаси два сетбола при 6:7 и 7:8, за да стигне до успеха с 10:8 след почти час и половина игра. Във втория сет руснакът стигна до два поредни мачбола, след като поведе с 40:15 при 5:4 и сервис на Джокович. Последна страхотна серия на шампиона, който взе 12 от следващите 14 разигравания, за да стигне до обрат.

В третата част сърбинът доминираше и със серия от четири поредни гейма поведе с 2:1 сета. В четвъртата част Истомин пропиля аванс от 4:1 гейма, но след това отново триумфира в тайбрека, завършвайки го с ас за 7:5 точки. В решаващия пети сет руснакът направи единствен пробив за 4:2 и до края сервираше солидно и не допусна обрат.  Джокович допусна нетрадиционните 72 непредизвикани грешки, в това число и 9 двойки грешки, което натежа в полза на съперника. 

"Първо искам да кажа, че съжалявам за Новак. Но аз наистина изиграх много добър мач. Определено този резултат е неочакван. Самият аз се изненадах от това, което се случи. Много емоции минават през главата ми. Благодаря на всички, които дойдоха и ме подкрепяха. Мачът беше много тежък физически. След третия сет имах известни проблеми с крампи в краката, но ги преодолях. Тази победа означава много за мен. Сега вече вярвам, че мога да играя равностойно на най-добрите и да ги побеждавам", коментира след двубоя Истомин, който в третия кръг ще играе срещу испанеца Пабло Кареньо Буста.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2xjSDGJfcrk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>