Какво ще се случи с тениса след края на ерата на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович? Кой ще ги замени? Има ли достатъчно талант и харизма в следващото поколение, за да вдъхновява феновете в идните десет години? С отговорите на тези въпроси се зае легендата Джон Макенроу в рубриката си "Самопровъзгласилият се комисар на тениса" по "Евроспорт".

"Докато гледах мача между Григор Димитров и Ник Кириос, най-накрая получих прозрение какво може да е бъдещето на нашия спорт. Беше епично, напрегнато, страстно и диво", заяви носителят на шест титли от Големия шлем и бивш №1.

"Способността на Димитров да играе по-добре във възловите точки направи разликата в този мач. Но Кириос е абсолютно непредвидим, а гръмотевичните му удари са чиста доза брилянтност. Втори сервис с 220 км/ч при точка за пробив? Шегуваш ли се? Този е по-луд, отколкото си мислех", допълни американецът, цитиран от "Дневник".

В лицето на канадския тинейджър Денис Шаповалов Макенроу вижда друг от вълнуващите играч на бъдещето. "Наскоро казах, че Шаповалов може да влезе в топ 5 до няколко месеца. Трябва да призная, че може би малко избързах. Но въпреки че го видях да се срива в петия сет срещу Цонга, все още вярвам в това момче. На моменти той е също толкова гръмотевичен, колкото Кириос, и има ледено спокойствие."

Според Макенроу е крайно време соченият от мнозина специалист Александър Зверев да сложи край на серията от ранни отпадания в турнирите от Големия шлем. "Имаш много време пред себе си, но трябва да се отървеш от този комплекс. Какъв №1 искаш да бъдеш - Роджър Федерер или Марсело Риос?"

Макенроу обяви и списък от няколко млади играчи, които "вече са тук и чукат на вратата" - Хьон Чун, Андрей Рубльов, Франсис Тиафо, Данийл Медведев, Борна Чорич, Алекс де Минор и Карен Хачанов.