Шесткратната победителка Серина Уилямс (САЩ) се класира за полуфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Поставената под номер 17 Уилямс пласира 13 аса и се наложи над осмата в схемата и вицешампионка през 2016 година Каролина Плишкова (Чехия) с 6:4, 6:3 за 86 минути.

Това беше първа победа за годината за американката над състезателка от топ 10 от завръщането й на корта през пролетта след раждане.

"На последния турнир от Големия шлем все още изоставах, така че не гледам толкова напред. Няма значение, че съм стигнала до полуфиналите или до финал, трябва да извървя още много дълъг път, ако искам да спечеля. Мисля мач за мач", коментира Уилямс.

"Все пак тази победа е голяма крачка напред за мен. Това е първия ми успех за сезона над тенисистка от топ 10. В предишни срещи бях близо, но вече мисля, че доближавам нивото, с което мога да бъда конкурентна и печеля тези мачове", допълни тя.

Плишкова започна двубоя силно и поведе с 4:2, но в последствие 23-кратната шампионка в турнирите от Шлема взе следващите осем гейма по пътя си към обрата.

Чехкинята имаше шанс да се върне в мача във втория сет, когато от 0:43 стигна до 2:4 и 40:0 при подаване на съпреничката, но американката се измъкна и до края нямаше проблеми.

Уилямс завърши с 35 печеливши удара срещу 19 на противничката, а за място на финала тя ще се изправи срещу Анастасия Севастова.

Севастова стана първата латвийка на полуфинал в Ню Йорк, след като снощи елиминира миналогодишната шампионка Слоун Стивънс (САЩ) с 6:2, 6:3.