Откритото първенство на Великобритания по тенис бе отменено заради пандемията от коронавирус, потвърдиха от Lawn Tennis Association (ЛТА).

Решението за отмяната на Уимбълдън беше очаквано, като всички мачове от ATP и WTA веригите при мъжете и жените вече бяха преустановени до 7 юни (спирането на туровете бе удължено до 13 юли днес) – две седмици преди старта на надпреварата от Големия шлем в Лондон. 134-то издание на съревнованието ще се проведе между 28 юни и 11 юли, 2021.

„След серия от подробни разговори по темата, Комитетът по мениджмънт реши, че отмяната на Уимбълдън е най-добрата опция в интерес на публичното здраве, и осигуряването му с взимането на това решение сега, отколкото след няколко седмици, е важно за всички, въвлечени в тениса и Откритото първенство на Великобритания по тенис. Членове от публиката, които вече са си закупили билети за турнира, ще ги получат възстановени и с възможност да закупят билети за същия ден и корт за надпреварата през 2021 година“, се казва в изявление на организаторите.

Най-голямото опасение на ЛТА с преместването на турнира по-късно тази година бе свързано с условията на английските тревни кортове, като британското време е оптимално за „свещената трева“ за кратък период в пика на лятото. Имайки предвид, че Ю Ес Оупън е поместен в календара за края на август, а Ролан Гарос вече бе изместен за средата на септември, нямаше очевиден времеви прозорец за Уимбълдън да се вмести в тенис календара, без да принуди играчите да се подложат на опасни условия за игра.

„Това е решение, което не взехме с лека ръка. Направихме го, за да осигурим здравето и безопасността на всички лица, които щяха да бъдат част от атмосферата на Уимбълдън. На няколко пъти беше споменато, че надпреварата не е била прекъсвана от Втората световна война насам, но след продължителни дискусии относно различните варианти, вярваме, че това е мярката срещу тази глобална криза – правилното решение да отменим тазгодишния турнир, и да се концентрираме върху това как да използваме кортовете на Уимбълдън, за да подпомогнем здравните власти в битката с вируса“, каза президентът на Ол Ингланд Клъб Йън Хюит.