Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу призна, че няма как Олимпиадата да се отлага многократно и в даден момент може да се наложи да бъде отменена. Вчера същото мнение изрази председателят на Организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори, който заяви, че ако Игрите не могат да се проведат на новите дати през лятото на 2021 заради коронавируса, то те ще бъдат отменени.

"Мисля, че е ясно, че няма как Олимпиадата вечно да се отлага. Ще настъпи момент, в който ще трябва да си зададем въпроса относно провеждането ѝ, но се надявам, че все още сме далеч от това. Наистина се надявам, че пандемията ще бъде овладяна до следващото лято. Не разбирам нищо от ваксини, така че не мога да кажа нищо по темата. За момента не трябва да мислим за Олимпийските игри", коментира Коу, цитиран от Фокус.

"Нашата цел е да върнем атлетите на пистата възможно най-скоро, но само когато това е напълно безопасно за тях, защото иначе излагаме на опасност не само тях, но и общностите, които обичат атлетика. Не мисля, че някой наистина знае какво ще се случи в следващите месеци. Едно от предимствата, което имаме на този етап, е, че ние сме индивидуален спорт. Можем да организираме така нещата, че да няма 22 души едновременно на терена", допълни президентът на Световната атлетика.