Хърватският тенис съюз излезе с официална позиция за "Адрия тур", в която отправи обвинения срещу Григор Димитров, пише "Монитор".

Местната федерация е съорганизатор на турнира в Задар, който беше прекратен заради разпространението на коронавирус. Пръв положителен тест даде именно Гришо, а след това и двамата му треньори, хърватският тенисист Борна Чорич, Новак Джокович и съпругата му Йелена, кондиционният треньор на Ноле, а също и сръбският тенисист Виктор Троицки и бременната му половинка Александра, които изобщо не пътуваха до Задар.

Медиите в Сърбия и Хърватия обвиниха Григор, че е прикрил неразположението си. Сега към тях се присъединиха от Хърватския тенис съюз. "Чуждите граждани, които влизат в Република Хърватия, не се задължени да се тестват за COVID-19. Това е и причината тенисистите да не дадат проби. Хърватският тенис съюз вярваше, че играчите са здрави и няма да застрашат околните".

"За съжаление, един от тях не се е чувствал добре още при пристигането си в Задар, но не е известил никого за това. Също така този играч не съобщи да е бил тестван, нито пък да е дал положителна проба за новия коронавирес. Веднага след като това стана ясно бяха прекъснати всички активности", се казва в официалното съобщение на Тенис съюза.

Шефовете твърдят още, че по време на турнира са взели всички мерки за дезинфекция и социална дистанция на хората по трибуните и в зоната за медиите. "Няма заразени сред публиката и другите служебни лица, нито пък сред баскетболистите от Задар. Турнирът беше добра реклама. Статистиката показва, че в уикенда преди него в града е имало 2000 туристи, в дните на турнира броят е скочил до 4900, а сега отново да паднали до 3900".

Шефът на организационния комитет в Задар и заместник-председател на Тенис съюза Навен Накич пък заяви: "Имахме добри намерения, изпълнихме препоръките, но никой не можеше да предвиди какво ще се случи".