Испанецът Рафаел Надал триумфира за рекорден 13-и път на Откритото първенство на Франция по тенис. Поставеният под номер 2 Надал разби на финала водача в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия) с 6:0, 6:2, 7:5 след 2:41 часа игра, постигайки победа номер 100 на "Ролан Гарос".

Той стигна до трофея в Париж без загубен сет за четвърти път в кариерата си. Испанецът заслужи 20-ата си титла от Големия шлем, с което изравни рекордьора Роджър Федерер (Швейцария).

Джокович пък остава със 17 титли от този ранг в колекцията си. За първи път в кариерата си Новак Джокович загуби сет на 0 в турнир от Големия шлем, а Рафаел Надал едва за втори път постига такъв успех, като предишният е през 2008 г. и то срещу Федерер точно в Париж.

Надал показа изключителна стабилност в първите два сета, в които даде общо два гейма на съперника и допусна само 6 непредизвикани грешки. Джокович бе относително равностоен само в третата част, в която навакса пробив пасив, но при 5:5 отново загуби подаването си и това се оказа решаващо.

Сърбинът допусна цели 52 грешки срещу 14 на испанеца, което беше най-голямата разлика в мача.

Днешната среща бе осма между Надал и Джокович на Ролан Гарос, като испанецът вече има 7 победи. Това бе и третият им финал в турнира, който и този път завърши с триумф за испанеца. Двамата са играли един срещу друг вече общо 57 път и във всички турнири, като балансът е 29:27 в полза на Джокович.