Краля на клея може да е само един. И неговото име може да е само Рафаел Надал. 13 финала и 13 титли в кариерата на Матадора от Ролан Гарос. На 34 години испанецът показа на Новак Джокович кой кой е в тениса. Изнесе му невиждана на подобно равнище лекция. И за четвърти път в кариерата си спечели Купата на Мускетарите, без да загуби нито един сет.

6:0, 6:2, 7:5 за малко над 2 часа и половина на централния корт „Филип Шатрие”. Очакванията, че условията в Париж ще фаворизират Джокера, изобщо не се материализираха. Затвореният покрив, студеното време, бавният корт, ниското отскачане на топката, намаляване въртеливото й движение – нищо от това не е проблем, когато Рафа Надал стои от другата страна на мрежата и се намира в най-добрата си форма.

Малцина очакваха подобна доминация, предвид че световният №1 влезе в битката с баланс от 29 победи и 26 поражения срещу Надал. И макар да отстъпваше със 7:17 на червено, последните им 14 двубоя на тази настилка показваха паритет при 7:7. Към това трябваше да прибавим и серията на сърбина от 37 поредни успеха през годината на корта, изключвайки дисквалификацията му от Ню Йорк през миналия месец.

В случая обаче тази статистика се оказа без абсолютно никакво значение. Надал просто не остави шанс на Джокович да се хване за нещо. Матадора доминираше в първите два сета по изключително болезнен начин. Още от самото начало Новак тръгна да го надиграва с къси топки – оръжието, което използваше през целия турнир до финала. Срещу Рафа обаче това не се оказа най-добрата тактика. И макар да стоя сравнително равностойно по отношение на разиграванията, Джокович губеше всяко едно ключово такова. В момент, когато сърбинът бе близо до пробив или да спечели просто гейм на свое подаване, Надал вдигаше оборотите и или реализираше уинър, или печелеше с непредизвикана грешка от ракетата на противника. По отношение на подарените точки в първите две части Матадора бе безпогрешен – само 6 срещу 31 от Джокера. Това направи и голямата разлика между тях.

Радостното за всички фенове бе, че Новак опита да направи нещо повече в третия сет. И когато изостана с още един пробив при 2:3, не се предаде, а най-накрая показа защо е №1 в света. Но и това не бе достатъчно. Краят дойде при 5:5, когато два удара на Джокович накараха съдията от стола да слезе, за да ги провери. Но и двата бяха на милиметри в аут, довели до решителния пробив. При 6:5 Рафа нямаше как да сбърка и затвори мача по абсолютно шампионски начин – с ас. Великолепен завършек на един мач, който едва ли ще бъде забравен – както от него, така и от Новак.

Победата беляза два юбилея за Надал. От една страна, тя бе под №100 за испанеца на любимия му клей в Париж при изиграни 102 двубоя. От друга – това бе мач №1200 в кариерата на Рафа на професионалната сцена, където вече има 999 успеха при 201 поражения.

Разбира се, не бива да се пропуска и финансовата част. За Надал успехът ще донесе още 1,6 милиона евро, които ще прибави към банковата си сметка. Джокович пък остава с утехата на чека за 850 хиляди евро.

Материал на "Тема спорт"