Отложената заради пандемията Олимпиада ще се проведе това лято „независимо от еволюцията на COVID-19“, разкри президентът на Токио 2020 Йоширо Мори, разсейвайки съмненията за провеждането на големия форум.

Организаторите, японското правителство и официалните лица на Игрите се опитват да спечелят подкрепа за Олимпийските игри независимо от повишения брой заразени в света, по-малко от шест месеца преди церемонията по откриване. Съмненията относно Олимпиадата се покачиха, след като няколко страни отново влязоха в локдауни, като големи части на Япония в момента са под извънредно положение, но Мори вдъхна увереност.

„Със сигурност Игрите ще се проведат независимо от еволюцията на COVID-19. Трябва да спрем да обсъждаме дали ще проведем Олимпиадата или не, а да говорим за това как да я проведем. Нека помислим за нови вид на Олимпийските игри в този случай“, като той на среща на организаторите и членове от японската управляваща партия в Токио.

Коментарите му идват, след като преди минути стана ясно, че премиерът на страната Йошихиде Суга удължава извънредното положение с един месец – което означава, че мярката ще продължи до 7 март в Токио и някои други части на държавата. Затегнатите рестрикции по границите след скока в броя на заразените вече доведе до отлагането на някои спортни събития, включително първото тестово събитие за Олимпиадата – квалификация за артистично плуване, която бе насрочена за март месец. Щафетното предаване на олимпийския огън трябва да стартира по план на 25 март.

В сряда, организаторите се очаква да дадат допълнителни подробности за удължените контрамерки срещу коронавируса за Игрите, които бяха отложени с година миналия месец заради вируса. Общественото мнение в Япония обаче показа наскоро, че 80% от жителите подкрепят ново отлагане или отмяна на Токио 2020. Организаторите заявиха, че нито една от двете опции не е дискутирана, като допълниха, че са получили силна подкрепа от Международния олимпийски комитет (МОК) и атлетите по света.

Олимпийският министър Сейко Хашимото каза на срещата, че също е уверена в провеждането на Олимпиадата. „Успешното провеждане на Игрите в Токио ще демонстрира един обединен свят“, сподели бившата олимпийска състезателка, добавяйки че Олимпиадата ще донесе „надежди и мечти“ на света, и „ще изпрати послание, че Япония може да допринесе за разрешаването на проблеми, пред които е изправен светът“.

Няколко важни решения обаче тепърва трябва да бъдат взети – включително това дали ще има чуждестранни фенове и колко зрители ще получат разрешение да присъстват на олимпийските стадиони. Япония все още не е одобрила ваксини срещу коронавирус, като не се очаква да започне ваксинация на местното население най-рано преди края на февруари. /БГНЕС